До края на седмицата ще има още един вот на недоверие. Това каза пред агенция „Фокус” народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски. Той допълни, че този път вотът ще е за финансовата политика, провеждана от правителството.

„Това ще е следващият вот на недоверие, с който законно ще поискаме управляващите да си тръгнат. Ако продължават по този начин, ние повече няма какво да направим, но българските граждани имат лимит на търпимостта, която ще видим докога ще бъде”, каза Московски.

По повод инициирания от „България без цензура” вот на недоверие в областта на здравеопазването, Московски коментира, че това е тяхно право. Попитан дали ГЕРБ ще подкрепи вота в здравната сфера, той отговори:

„Ние многократно сме заявявали, че няма нито един сектор на управление в държавата, който ние да подкрепяме или поне да му даваме минимална положителна оценка. Ние сме на мнение, че във всички секторни политики всеки един вот на недоверие, ако има разумни политици в парламента, може да бъде приет и правителството да си подаде оставка, независимо дали вотът е в сферата финанси, енергетика, здравеопазване, образование”.

По думите на Московски, след резултатите от евроизборите, ако в Народното събрание има разумни политици, мислещи за държавата, вотът трябва да е успешен.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти в Брюксел след срещата си с досегашния председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, че е морално правителството да си отиде след подобен изборен разгром, предава БТА.

„Изборите за ЕП показаха, че БСП и Атака са загубили съществен дял от обществената подкрепа, която получиха преди година. Това означава, че представителността в Народното събрание не съответства на обществените нагласи. Това, че българските националисти не изпращат свои представители в ЕП, че Реформаторският блок има евродепутат, дава възможност за предсрочни парламентарни избори и да се чуе гласът на гражданите”, добави той.

Не водим диалог с нито една от парламентарно представените партии, които подкрепят настоящото правителство. Убеден съм, че в следващото Народно събрание мнозинството ще бъде силно десноцентристко. Убеден съм, че Реформаторският блок ще намери място в следващ парламент и заедно с народните представители от ГЕРБ ще имаме силно мнозинство, за да върнем доверието на Европа и да бъдат осъществени необходимите реформи, посочи Цветанов.

По въпроса с предприетата от ЕК наказателна процедура срещу България заради газопровода “Южен поток” той обобщи, че краткият срок на процедурата за строителството на съоръжението у нас е оставил усещането за непрозрачност и задкулисие. Това е проблем, който стои пред България, защото ЕС и ЕК искат да има състезателно начало и да бъде избран най-добрият и най-подготвеният, поясни Цветанов.

Говорихме с тревожност за препоръките, които ЕК даде вчера в шестте икономически области. Финансовата дисциплина вече е сериозен проблем за България, коментира той.

На 30 май мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на енергетиката. Преди този вот на недоверие ГЕРБ внесоха още три вота към правителството на Пламен Орешарски. На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета “Орешарски”, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха “против”, 86 “за”, 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен. Третият вот на недоверие бе внесен отново от опизицята за политиката на кабинета в сектор “Сигурност“. И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа “против”, 93 – “за” и 8 – “въздържали се” депутатите отхвърлиха вота.