Депутати от ГЕРБ са внесли искане в Конституционния съд за отмяна на текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който търговците на едро се задължават да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен внос в рамките на ЕС, а директорът на агенцията трябва да им разреши или откаже. Това заяви бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова по време на пресконференция на партията, свързана с очертаващия се дефицит в НЗОК.

Според ГЕРБ по този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни. Този текст не само нарушава член 19 от конституцията за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз, каза Десислава Атанасова. Президентът Росен Плевнелиев вече наложи вето върху този текст, но депутатите го отхвърлиха.

От ГЕРБ критикуват още здравния министър Таня Андреева за намеренията й да закрие Националния съвет за цени и реимбусиране. Десислава Атанасова посочи, че Националният съвет е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.

От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината.