Сигналите за купуване и продаване на гласове, достигнали до ЦИК, са 170, а жалбите са 60. От комисията ги определят като еднотипни – бюлетини без втори печат, разгънати бюлетини, наличие на агитационни материали в близост до избирателните секции, съобщава Нова ТВ.

Редица сигнали за купуване и продаване на гласове са пристигнали и до телевизията.

В четвъртък бе излъчен репортаж, в който става ясно, че само за два дни екипът на медията успява да се сдобие с 66 имена и ЕГН-та на хора, готови срещу 50 лв. да продадат гласа си.

Оказа се, че сумата е сравнително стабилна за най-бедния регион в България, защото офертата успя да победи конкуренцията на ДПС, както твърдеше човекът, опитал се да продаде гласовете. По думите му партията е предложила по 30 лева в същия квартал.

Вчера полицията иззе списъка като веществено доказателство за проверката по случая, тъй като прокуратурата във Видин се самосезира.

Един наблюдател е равен на един глас, а този глас струва 50 лв. – това е схемата за евровота, до която стигна репортерът на Нова Надя Ганчева.

Наблюдателите са имали задача да гласуват за „България без цензура” с преференция за Ангел Джамбазки.

„Жената, с която се срещнахме, разказа, че е била възмутена основно от това, че всички хора, които са били наблюдатели на изборите са приели това, че на тях им се заплаща 50 лв., за да гласуват за един определен човек и едновременно с това да играят ролята на наблюдател като нещо съвсем нормално”, разказва Надя Ганчева.

Онези, които са се възпротивили, са били една шепа хора. За останалите случващото се било в рамките на нормалното.

Няколко дни преди вота Надя си урежда среща в кафене в Пазарджик с Вальо, който набира гласове за патриотична формация. След един телефонен разговор време, към срещата се пресъединява Илия Джамбазов. Общински съветник в Пазарджик и социолог.

Потвърждава, че в схеми за купуване на гласова са почти всички партии.

Споменатият в разговора Станислав Станилов е депутат от „Атака” – професор, в момента втори мандат в Народното събрание.

„Казвате, че това е репетиция за местния вот. Ако организира хора утре, ще е депутат – така функционира системата, ако си мислите, че е друго – лъжете се”, обяснява Илия Джамбазов.