10-процентното увеличение на заплатите на полицаите, въведено от кабинета “Орешарски” със задна дата от 1 януари т.г. всъщност не е било обезпечено в бюджета на МВР.

Същото е положението и със заплащането на извънредния и нощния труд, което бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви за налично от 1 юли т.г. с влизането в сила на новия ведомствен закон.

Това са част от изводите от финансовия одит, назначен в МВР от служебния министър Йордан Бакалов.

По думите му в бюджета на ведомството за 2014 г. не са предвидени 97 600 000 лева, необходими за увеличението на полицейските заплати с 10%. Липсват и 17 353 000 лева, на колкото се изчисляват дължимите обезщетения на униформените за положения от тях извънреден и нощен труд от 1 юли насам.

Въпреки това Бакалов за пореден път обяви, че МВР няма да има проблем с покриването на доходите на служителите си, за което имало гаранции от финансовото министерство. Той обаче отново не пожела да влиза в подробности – дали липсата на средства ще бъде компенсирана от традиционните допълнителни траншове от националния бюджет към МВР.

По думите на министъра силовото ведомство допълнително е било затруднено от изненадващото решение на 42-ото Народно събрание (НС) да прехвърли на над 47 млн. лева от сметките му към Здравната каса в последния работен ден на кабинета “Орешарски”.

Като друг негатив от работата предишните управляващи Бакалов посочи реформата на предшественика си Цветлин Йовчев, която включваше ликвидиране на т.нар. сигнално-охранителна дейност (СОД) в МВР. От това ведомството пропуснало приходи за около 26 млн. лева, отчете служебният министър.

По повод затварянето на столовете в системата, той посочи, че предишното ръководство обаче не е съкратило персонала им и сега МВР така или иначе трябва да похарчи около 2 млн. лева за заплати по това перо до края на годината, колкото би му струвало и ако ведомствените места за хранене функционираха.

Разходите по обществени поръчки надвишават планираните

В резултатите от одита, огласен от Бакалов, попаднаха и някои обезпокоителни данни за разплащането на обществени поръчки до този момент. Според данните на служебния министър досега МВР е разплатило на фирми-изпълнители 67 400 000 лева, което надвишава с 4 млн. лева остатъка от текущата издръжка на министерството, възлизаща на 63 400 000 лева.

В същото време са започнали процедури за обществени поръчки, намиращи се в различна фаза на изпълнение на стойност около 19 300 000 лв. В момента протича процес на цялостен преглед на процедурите за обществените поръчки, които са прекратени – на стойност около 10 500 000 лв. От тях 8 220 000 лв. са за строителство и ремонти и 22 280 000 лв. са за материали и оборудване”, добави Бакалов.

МВР шефът вече е прекратил процедурата по възлагане на обществена поръчка за закупуване, монтиране и експлоатация на трафик камери на обща прогнозна стойност – около 53 млн. лева.

Причината е, че според условията на офертата фирмата-изпълнител е щяла да получава по 10 лева от всяка глоба, събрана чрез камерите, както и разходите за отпечатване и разнасяне на наказателните постановления за 4 години напред. Според Бакалов обаче подобен договор не би бил рентабилен за министерството.

“Давам ви една проста сметка. Например 1 млн. нарушения на година, 10 лв. на всяка глоба, това са 10 млн. лв., за отпечатването – 1.5 лв. и 2.5 лв. за разнасянето, станаха общо 14 лв. т.е 14 млн. лв. Доколкото ми е докладвано, поръчката е за 4- 5 години. Вие си направете сами сметката какво се получава и как се получава”, изчисли лаконично той.

Загражденията около НС били дарение от “ВИП Секюрити”

По повод концертните метални заграждения, които обграждаха сградата на парламента от 13 ноември 2013 г. до 4 август т.г., служебният министър разкри, че те били предоставени безвъзмездно на СДВР от известната охранителна фирма “ВИП Секюрити”.

По думите му това на практика се явява дарение от частна фирма, каквито официално бяха забранени със заповед на бившия МВР шеф Цветлин Йовчев. Бакалов определи случилото се като “нередно”, но не можа да се ангажира с налагането на някакви дисциплинарни наказания на ръководители в столичната полиция.

Попитан дали от “ВИП Секюрити” не са имали някаква устна договорка с МВР, за да предоставят оградите безплатно, Бакалов лаконично предположи: “Както ви казах, че 26 млн. лева липсват от тая дейност (СОД – бел.ред.), а доколкото знам тая фирма е деен участник на този пазар… Но не мога да го твърдя”.

В същото време от “ВИП Секюрити” реагираха на думите на министър, изпращайки своя позиция до медиите, в която се уточняваше, че оградите действителни са били дадени на СДВР безвъзмездно, но не под формата на дарение.

“Съоръженията са поискани и предоставени за безвъзмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание”, твърдят от охранителната фирма, уточнявайки, че ако има административни нарушения от страна МВР, това е извън компетенциите и отговорността на компанията.

Йордан Бакалов повтори и неотдавнашното си изявление по повод настояване от “Протестна мрежа”, че в МВР няма документална следа да са били провеждани активни мероприятия, да са водени оперативни дела или да са използвани специални разузнавателни средства (СРС) спрямо активни участници в антиправителствените протести от юни м.г. насам.

Бакалов е започнал чистка във висшия ешелон на министерството

В хода на пресконференцията си служебният министър бе помолен да коментира работата на ведомствения инспекторат и дирекция “Вътрешна сигурност” през последната година, на което той отвърна, че се надява тя да се подобри, тъй като е сменил директорите на двете звена.

По-късно от МВР уточниха, че на двата поста са назначени съответно Николай Гешев и Иван Миланов. Нови шефове има и във финансовата и стопанската дирекции, които са поета съответно от Йордан Пеев и Георги Стоянов. Засега официални мотиви за тези промени не са обявени.

Бившият директор на Института по психология Неделчо Стойчев, който бе изключително близък до ръководството на МВР по време на Цветан Цветанов, пък е влязъл в ролята на шеф на кабинета на Бакалов. В това си качество той присъства и на брифинга на министъра във вторник.