Заради ежедневното нарастване на броя на лицата, търсещи закрила у нас, процедурата за получаване на статут на бежанец е съкратена от пет месеца на 21 дни. Това обяви пред журналисти директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той поясни, че от началото на годината в агенцията са регистрирани близо 4700 бежанци, като до този момент 18 души са получили статут.

По думите на Николай Чирпанлиев повече от половината регистрирани в Агенцията за бежанците от началото на годината са жени и деца, като до момента едва 18 от всички регистрирани са получили бежански статут, а други 300 хуманитарен.

„Критерии за начините на разделяне няма, това е екстремалността на ситуацията – да не стоят хората под открито небе. Работим интензивно да можем да ги регистрираме. Като ги регистрираме, повечето от тях са изразили желание да излязат на външни адреси”, обясни шефът на агенцията.

Чирпанлиев увери, че от момента на преминаване на границата до получаване на статут, бежанците имат право да получават здравни услуги. „До момента, в който бъдат регистрирани бежанците, те са в компетенциите на спешната помощ. В момента, когато бъдат регистрирани при нас, те придобият нашите права и трябва да си намерят джипи”, уточни Чирпанлиев.

От Агенцията заявиха, че само 80 от всички регистрирани бежанци изучават български език.