Четири месеца след като стана ясно, че радиохирургичното лечение на тумори, което в световен мащаб съществува от 36 години, ще се покрива и у нас от Здравната каса от средата на тази година, се оказа, че това няма да се случи.

Независимо, че в родни университетски болници съвсем скоро ще е налична необходимата апаратура за безкръвна операция на рак, българските пациенти отново ще продължават да търсят това лечение в чужбина, на цени от порядъка на 10 000 евро. Това информираха лекари и пациенти днес, по време на заседание на Комисията за защита от дискриминация, проведено във връзка със жалба на Асоциация „Хипофиза”, относно липсата на достъп до модерни методи на лечение като лъчетерапия и радиохирургия.

Оказва се, че в наредбата, която се отнася до процедурите, заплащани от касата, е въведена не клинична пътека по радиохирургия, а клинична процедура, което било недопустимо, тъй като процедурата не включвала дори една нощувка в болница.

За радиохирургия е нужна отделна клинична пътека, а не процедура, тъй като тя не осигурява необходимото лечение, убедена е проф. Татяна Хаджиева, началник на Клиниката по лъчелечение в ИСУЛ.

„За съжаление не се зарадвахме правилно. Процедура означава, че пациентът в рамките на под 24 часа, средно в едно работно време, което за лъчелечението е 6-часов работен ден, трябва да се направи фино облъчване в много малък обем с много висока доза. Това е абсурдно да се направи в рамките на клинична процедура”, обясни проф. Хаджиева.

Освен всичко това, според специалиста клиничната пътека трябва да струва поне 8000 лева, за да не затъват болниците в дългове. Положителното при пациенти с тумори на хипофизата е, че за някои от тях се заплаща лечението в чужбина, добави Ваня Добрева, председател на асоциация „Хипофиза”. Парите, които се дават, обаче са крайно недостатъчни.

„Комисията за лечение в чужбина и НЗОК плащат само самата процедура. Те не заплащат консултации, пътни разноски, разходите за нощувка. Все още не може да се каже, че това лечение е достъпно за пациенти с тумори на хипофизата. Очакваме най-после – 36 години след като съществува тази технология – радиохирургия, това вече да се случва и в България”, заяви Добрева.  

Комисията за защита от дискриминация насрочи още едно заседание по темата за доизясняване на случая.