Възрастта и вноските за пенсии трябва да растат дългосрочно. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

По думите му в момента се прави всичко възможно за да бъдат дадени коледни добавки на пенсионерите.  “Водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден”, каза Калфин. Той допълни, че в следващите дни ще е ясно дали възрастните ще бъдат зарадвни за празниците.

През следващата година се очаква пенсиите да бъдат увеличени средно със 7 лв., каза Калфин. Той се обяви и за въвеждане на минимално почасово заплащане от 4 лв.

Пенсионната реформа е без алтернатива

Дългосрочно вноските и възрастта за пенсиониране трябва да растат, каза Калфин. Той не се ангажира с конкретни прогнози, защото е “министър на три дни”. Амбицията му е да има максимално съгласие между всички страни относно пенсионната реформа.

“Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, каза Калфин.

“Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни социалният министър.

Ръст на доходите за да се раздвижи икономиката

За да се раздвижи икономиката е необходимо да има ръст на доходите, заяви Калфин, като “човек който разбира от икономика”.  Той не се ангажира дали е възможно минималната работна заплата да стане 400 лв. от 2015 г., както предложи предшественика му Йордан Христозков в края на мандата си.  По план минималната работна заплата за 2015 г. трябва да бъде увеличена с 40 лв. на 380 лв.

Калфин е за въвеждането на минимална ставка, като целта е да се плаща по 4 лв. за час. Това е два пъти повече от минималната работна заплата.

Отговорно родителство

Социалният министър се обяви за отговорното родителство и подпомагане на семействата, които искат да имат повече от едно дете.

“Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно”, каза Калфин. По думите му това може да стане като се поеме плащането на детската градина и яслите.

Според Калфин периодът на майчинство у нас е добър. Той не се ангажира с размера на  майчинските, защото не е обсъждано с финансовия министър.