Съдът отново отложи делото срещу Сергей Станишев. Това е вторият фалстарт на процеса, в който лидерът на БСП е обвинен за изгубени секретни документи и разгласяване на държавна тайна от времето, когато е бил министър-председател.

Причината е, че за втори път Станишев не е получил писмен препис от постановлението, върху което се основава образуваното срещу него дело.

Процесът беше насрочен за 16 юни.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 г. до главния прокурор на България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

„Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова”, каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.