Поставен под силен външен натиск, в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) най-накрая предприе реални мерки за решаване на проблема с разпределението на делата в магистратурата. Кадровиците на Темида решиха да се вслушат в съветите на IT експертите и дадоха зелена светлина за проект за закърпване на сигурността на софтуера.

По предварителни оценки проектът ще продължи шест седмици и ще струва 28 000 лева без ДДС. Това е много малка сума на фона на огромния материален интерес по делата в цялата система. ВСС се вслуша в препоръките на експертите, които посочиха като подходящи две фирми – “Декстро груп” и “Смарт системс”. Това са фирмите, създали два от многото съществуващи софтуери за разпределението на делата в съдебната система – “Кодинов” и АСУД. Именно те ще бъдат доработени.

Другите софтуери, включително масово използвания в момента “Лоу чойс”, отиват в историята. Проблемът с манипулирането на разпределението на делата бе забелязан първо в “Лоу чойс”.

Дебатът за случайното разпределение на делата продължи близо две години. В началото на 2013 година експертите на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) доказаха, че системите могат да бъдат манипулирани без следа. Разбра се, че делата могат да се пращат при удобния съдия, а това не води до никакви последствия за манипулаторите. Тогава ВСС не взе никакви мерки и оспори изводите на експертите.

В края на 2014 година ВСС показа, че проблемът може да бъде решен буквално за няколко дни, стига да има желание за това. Съдебният съвет бе поставен под силния натиск на правосъдния министър Христо Иванов, който не позволи темата да бъде сбутана под килима. Правосъдното министерство дори оказа съдействие за намирането на експерти, които да работят без допълнително заплащане.

 

Водещ експерт по оценка на системите бе Васил Величков, който е част от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова. Той пряко отговаря за създаване на електронното управление в държавната администрация. Величков доказа пред ВСС, че не само “Лоу чойс”, но и всички останали съществуващи системи за делата са незащитени и могат да бъдат манипулирани. Той и още няколко експерти показаха, че има проблем и със сигурността на софтуера, който ползва прокуратурата – АСУД. Въпреки това се взе решение АСУД да бъде запазен и доработен основно.

Преработеният софтуер ще изпраща цялата информация от разпределението на делата в централен сървър във ВСС. Наред с останалите му защити, той ще гарантира ангажирането на много по-голяма отговорност от съдиите и прокурорите, които ще разпределят делата. Те ще въвеждат своя електронен подпис преди да започнат да разпределят. От всяко разпределение ще остава следа. Сега следи не остават.

Пред ВСС Васил Величков разказа как в момента системите могат да бъдат манипулирани. Първо компютрите за разпределението на делата практически нямат защита. Системата се задейства с парола, която може да бъде използвана от всеки. Файловете от компютъра за разпределение могат да се копират на флашка. След това системата се пуска да разпределя дела. Ако делото не са падне на подходящия съдия, системата се рестартира. От флашката се възстановяват изходните данни. Делото пак се пуска за разпределяне и така, докато се падне на подходящия съдия.

Това е само един от начините да се манипулират делата, обясни Величков. За да бъде всичко по-картинно, той е демонстрирал как това се случва пред част от членовете на ВСС на компютър във ВСС. Поставени в тези условия, те взеха решение да закърпят сигурността на системите. Фирмите “Смарт системс” и “Декстро груп” ще работят под наблюдението на експертите, които извършиха сегашната проверка на системите.

Преработеният софтуер трябва да бъде внедрен в съдилищата и прокуратурата до края на януари. Единствено Върховният административен съд (ВАС), при който проблемът с разпределението на делата бе забелязан за първи път, си запази правото да реши коя от двете системи ще внедри – АСУД или “Кодинов”. Сега ВАС работи с “Лоу чойс”.

Нови позиции

Отделно мнозинството в съвета взе решение дo 20-ти да е готово заданието и прогнозната стойност на проекта за създаване на изцяло нов софтуер за разпределението на делата. Преди ден ВСС реши програмата да бъде изработена със собствени средства, а не с европейско финансиране.

Въпреки закърпването на сигурността на съществуващите системи, ВСС ще трябва да вземе решение за създаване на напълно нов продукт. Това е препоръката и на софтуерните експерти. От техния доклад стана ясно, че създаването на новия софтуер ще отнеме поне една година и ще струва стотици хиляди левове. Поради тази причина ВСС реши да продължи работата по този проект през януари, а до тогава да закърпи сигурността на съществуващите системи.

По време на заседанието в четвъртък бе оповестен и един куриозен случай около софтуера. От разказите на експертите стана ясно, че им се е явила фирмата “Стоун компютърс” с предложение да оправи системата за случайното разпределение на делата, без да знае в подробности какви са проблемите й. В последствие не стана ясно кой е поканил тази фирма, но нейното предложение бе отхвърлено.

Няма да уволня мъжа ти

Дебатът по тези въпроси продължи близо четири часа. Той започна с неочакван скандал между представляващия член на ВСС Соня Найденова и главния прокурор Сотир Цацаров. От него се разбра, че двамата имат разногласия по темата с разпределението на делата.

Соня Найденова обясни пред всички, че си пожелава за Нова година да не получава специално отношение по повод членове на своето семейство. Явно това беше закачка към Цацаров, който й се разкрещя. Пред целия ВСС главният прокурор гарантира на Найденова, че няма да уволни или да понижи съпруга й. Веселин Найденов е шеф на отдел във Върховната административна прокуратура.

Накрая на заседанието Цацаров се извини на софтуерните експерти за скандала, на който са станали свидетели.