Представителят на Висшия съдебен съвет поиска отвод на съдията докладчик по делото на Мирослава Тодорова срещу наложеното й от ВСС понижение в длъжност, съобщи сайтът “Съдебни репортажи”.

Причината е, че съдия Александър Еленков от Върховния административен съд е бил номиниран през миналата година от група съдии за наградата “юрист на годината”, присъждана от сайта “Правен свят”. Сред тези съдии бе и самата Мирослава Тодорова

 

Еленков бе предложен от 25 съдии от страната като достоен за приза с мотив, че работата му като съдия във ВАС е довела до положително преосмисляне на практиката на ВСС по редица въпроси.

Съдебният състав по делото от съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Мирослава Керимова отхвърлиха искането на ВСС. Съдът изтъкна, че номинацията все още не означава присъден приз, а наградата се връчва по решение на жури, организирано от сайта “Правен свят”.

 

Съдия Мирослава Тодорова съди ВСС заради решението да я изпратят да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела. Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.

Кадровиците на Темида трябваше да решат какво ново наказание, по-леко от уволнение, да наложи на бившия председател на Съюза на съдиите в България. ВСС се спря на следващото най-тежко – понижаване в длъжност, макар че дисциплинарният състав по нейния казус бе предложил да й се намали заплатата.