Висшият съдебен съвет (ВСС) остро осъди изказване на Радан Кънев, че “трябва да бъде изкъртено мафиотското влияние от ВСС и прокуратурата”, независимо, че то преповтаря смисъла на критики, отправяни от Европейската комисия към българското правосъдие.

Лидерът на ДСБ и бъдещ депутат от Реформаторския блок обяви в петък пред БНТ, че премахването на влиянието на мафията трябва да бъде основна цел на съдебната реформа, защото само така ще се постигне върховенството на закона в България. Съдебната реформа и демонтирането на модела “Пеевски” са сред основните приоритети на РБ и вече станаха повод за раздор с първата политическа сила ГЕРБ.

“ВСС се противопоставя на направените внушения и коментари от Радан Кънев. Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е ВСС”, се казва в позицията на съдебния съвет.

Досега кадровиците на Темида не са си позволявали такива остро осъдителни реакции към оценките на Брюксел, които, макар и представени на “брюкселски език”, по същество се припокриват с казаното от Радан Кънев.

В началото на тази година Европейската комисия излезе с унищожителен доклад за страната, в който се казва буквално същото: “Организираната престъпност в България се ползва с протекции чрез корупцията в публичната администрация, съдебната система, полицията и митниците”. Разследванията са “опорочени”, смята ЕК.

Тогава ВСС не излезе с позиция, а набързо забрави критиките.

Радан Кънев обаче не е ЕК и във ВСС явно са се почувствали задължени да му отговорят. Кадровиците на Темида отиват още по-далеч и решават дори да тълкуват думите на десния политик. Според тях Кънев казва, че “България не е демократична и правова държава, която се управлява според конституцията и законите на страната”. Когато критиката е отправена от Брюксел, ВСС я тълкува като “градивен диалог”.

“Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения. ВСС е легитимно избран орган, който работи и ще продължава да работи за реална съдебна реформа и отстояване върховенството на закона”, завършва декларацията на съвета.

През последните две години ВСС реагира бързо при всякакви коментари на политици по въпроси на съдебната система. В само начало на мандата си ВСС бе много по-тих. Тогава минаваха седмици преди да се осъдят нападките на вътрешния министър Цветан Цветанов към съдии за работата им по конкретни дела. В случая обаче Радан Кънев не критикува работата на съдии по конкретни дела, а прави коментар по принцип.

Реакцията на съвета не е плод на решение на целия кадрови орган, а само на неговата Комисия по публична комуникация, която се ръководи от бившия апелативен прокурор Магдалена Лазарова. ВСС и досега не е реагирал на позицията на Европейската комисия, че ВСС и прокуратурата трябва да бъде реформиран “из основи”.