Военният министър Велизар Шаламанов проучва възможността част от доставките за българската армия да се реализират през агенциите към НАТО, а не на национално ниво. За целта вече са направени контакти с Алианса за проучване на възможните механизми, научи Mediapool.

Идеята на политическото ръководство е по този начин да се намали корупционният риск при армейските сделки и да се провери дали може да се осигурят по-изгодни цени.

Шаламанов коментира в понеделник, че не е в конфликт на интереси при подписването на меморандум между МО и Агенцията за комуникация и информация на НАТО (NCI), която се ръководи именно от него.

“Такъв меморандум има подписан през 2010 година, конфликт на интереси няма, тъй като Агенцията за комуникация и информация е част от НАТО и има правен статут на НАТО, така че всички отношения с която и да е структура на НАТО са отношения с НАТО в рамките на Вашингтонския договор”, коментира Шаламанов.

Новият механизъм ще бъде заложен с цялостната програма за модернизация на армията, която трябва да гарантира по-висока ефективност на средствата за отбрана.

“През последните 10 години са похарчени 2 милиарда лева, а не са постигнати способности, които позволяват Българската армия да бъде високоефективна и въоръжена сила на 21 век”, каза Шаламанов.

В понеделник той отново предупреди за рисковете за България, които създава поведението на Руската федерация.

“За съжаление, руското ръководство открито посочва НАТО като основен противник. Това създава риск за България като член на НАТО и ЕС… МО ще направи всичко необходимо за опазването на територията на България“, заяви Шаламанов, който откри учебната година в Математическата гимназия в Пловдив.

Той коментира още, че всеки, който дестабилизира по един или друг начин институциите на България, внася риск за страната, а случващото се в Украйна е именно такъв рисков фактор.

Политиката на ръководството на Русия в Черноморския регион и Украйна създава сериозни рискове за развитието на ЕС и България, каза още министърът.

По-рано този месец Шаламанов обяви, че “има заплахи за териториалната цялост на европейски страни” и не може да се изключат и преки заплахи за България.

Шаламанов представи визията си за сектора на отбраната до 2020 година, но тя бе редактирана заради оценката му, че Русия представлява заплаха за България. Първоначалният вид на документа предизвика напрежение между премиера Георги Близнашки от една страна и военния министър и президента Росен Плевнелиев от друга и бе смекчен от Съвета по сигурност към Министерския съвет.

Така във визията отпадна текстът, който директно посочваше Руската федерация като заплаха, но остана формулировката за опасността от “хибридния модел” на водене на война. Въпреки че документът не свързва тази констатация открито с Москва, според НАТО в момента Русия води в Източна Украйна именно хибридна война.

В Пловдив Шаламанов коментира, че няма конфликт със служебния премиер по съдържанието на “Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“.

“В Съвета по сигурността и в МС протече дискусия, за да се намери най-доброто решение за България. Надявам се на подобен диалог и по националната програма за развитие на отбраната“, посочи министърът.