Двама от основните претенденти за председатели на Европейската комисия обещаха на избирателите, че ще се заемат с решаване на въпросите на миграцията, две седмици преди изборите, предаде ДПА.

“Никой човек не е незаконен, но има незаконна имиграция и ние трябва да решим този въпрос”, заяви консервативният кандидат Жан-Клод Юнкер по време на излъчен снощи в Германия телевизионен дебат.

Кандидатът на социалистите Мартин Шулц, който понастоящем ръководи Европейския парламент, обеща да “вкара ред в системата”. “Не всеки може да влезе, не всеки има шанс. Това е, което Европа трябва да направи”, каза той.

Както Юнкер, така и Шулц отхвърлиха твърденията, че свободното движение в ЕС трябва да се ограничи, определяйки това като трудно извоювано право, което много европейци не биха искали да загубят.

Но имайки предвид опасенията, че бедността в Източна Европа води до увеличаване на имиграцията, двамата заявиха, че не очакват ЕС да се разширява с нови членове през следващите години. Няколко балкански страни и Турция чакат да се присъединят към блока, отбелязва ДПА.

“Нека не се заблуждаваме – днес в нито една държава членка на ЕС няма мнозинство в подкрепа на разширяването”, посочи Шулц. Юнкер зае още по-категорична позиция по въпроса: “В следващите пет години няма да има 29-та членка на ЕС”.

Юнкер и Шулц са кандидатите, които бяха номинирани от двете най-големи политически групи в сегашния европейски парламент и се очаква да са основните претенденти за поста.

Телевизионният дебат, който бе излъчен по германската телевизия Цет Де Еф и австрийската ОРФ, бе анонсиран с въпроси, свързани с украинската криза и на фона на коментарите дали ЕС трябва да наложи болезнени икономически санкции на Русия.

Юнкер се изказа за механизми на солидарност в рамките на блока за подкрепа на страните, чиито икономики биха пострадали най-много от такива мерки. Шулц заяви, че не може да се позволява на Русия да не спазва международното право. 

Двамата бяха питани и по финансови въпроси, свързани с еврозоната, бюрокрацията в ЕС и споразумението за свободна търговия, което се договаря със САЩ. 

Този 90-минутен дебат бе втората такава среща между Юнкер и Шулц. Очевидно несъгласие имаше само по два въпроса – различните данъчни ставки в ЕС и прозрачността в преговорите за споразумение за свободна търговия със САЩ.

Следващият дебат между двамата, който ще е и последният, е насрочен за 20 май.