Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че очаква следващият еврокомисар от България да бъде излъчен от сегашното правителство, на основата на съгласие между политическите сили.

“Бих искал да продължа да работя като външен министър и да си върша работата”, заяви Вигенин в отговор на въпрос дали има желание за този пост в ЕК. Веднъж вече съм се върнал от Брюксел. От гледна точка на процедурата ми се струва, че сегашният външен министър не е подходящата кандидатура”, каза Вигенин в сряда вечерта.

Според него вече е невъзможен най-добрият вариант – правителството и подкрепящите го парламентарни сили да определят няколко кандидати, от които да се избира и да се преговаря за ресор.

Вигенин коментира в Брюксел, че сега би било необходимо определянето на по-общоприемлива фигура, което не изключва да е свързана с някоя от партиите.

“Моята препоръка би била да не тръгваме веднага с конкретни имена и да започнем да ги зачеркваме, докато остане най-подходящият или общоприемливият. Бих предложил да тръгнем от принципни въпроси – какво очакваме от новия еврокомисар, независимо от неговия ресор, каква политика очакваме да защитава при взимането на решенията. На тази основа може да се види кои хора биха били склонни да се ангажират”, поясни външният министър.

“Определянето на следващия български еврокомисар ще бъде договорено наред с датата на предсрочните избори. В такава ситуация трябва да се търси по-широко съгласие около тази кандидатура”, отбеляза Вигенин.

Ако хоризонтът пред правителството е такъв, какъвто се очерта на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, настоящето правителство би следвало да подаде оставка най-късно до края на юли.

“Правителство, което си отива, да определи еднолично еврокомисар, не е добър вкус. Следващото правителство може да бъде изкушено да преразгледа този избор. Така ще станем за смях. Служебно правителство да определя кандидат, също не е добра идея. За мен най-доброто решение би било, ако може, да се постигне съгласие сега. С такова съгласие нашето правителство би могло да определи кандидата. Предполагам, че кандидатите ще станат ясни до дни”, заяви Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.