Външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски в съвместно писмо поискаха от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и колегата му, отговарящ за регионална политика Йоханес Хан, подкрепа за изграждането на бърза жп връзка между София и Скопие като част от коридор №8.

Разстоянието между двете столици, което е около 220 км, ще може да се взема за 90 мин., но едва в края на 2016 г., когато се очаква да приключи съвместният проект.

Влакът стрела трябва да се движи със скорост от около 120-130 км/ч.

„Смятаме, че трябва да бъде отдадено приоритетно значение на проектите, които са насочени към развитие на автомобилната и железопътната инфраструктура, със специално внимание към Коридор №8″, се казва в писмото външните министри на България и Македония. Те подчертават, че отпускането на по-голяма финансова помощ за завършването на тези проекти е от ключово значение както за двете страни, така и за Евросъюза, защото ще улесни търговския обмен и ще увеличи потока на пътуващи граждани.

Строителството на жп линия, свързваща София със Скопие, е започнало преди десетилетия, но тя така и не е завършена. В момента разстоянието се взима за около 4 часа с автобус.