Млади и образовани роми ще бъдат привлечени за консултанти в Министерския съвет, пише “Преса”.

Плановете включват в правителствената администрация да бъдат наети най-малко петима представители на малцинството. Основната им задача ще бъде да помагат в областното планиране и в прилагането на мерките от Националната стратегия за интеграция на ромите. Документът, който бе одобрен от предишното Народно събрание, се администрира от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси – структура на “Дондуков” 1.

Това е единственият орган в страната, който координира дейността на всички отговорни министерства за ромската интеграция, посочва БГНЕС.

Новите попълнения в екипа на Министерския съвет са студенти последна година. За труда си в екипа на правителството те ще получават по 500 лева на месец.

Данни колко точно роми работят на държавна служба няма. Повечето от тях предпочитат да не афишират принадлежността си към етноса, коментират запознати. Досега конкретни резултати в изпълнението на ромската стратегия, подготвена от бившия вицепремиер Цветан Цветанов, почти няма.

Само преди седмица правителството одобри първия отчет по изпълнението на някои мерки. От него става ясно, че за 10 млн. лева в три общини е започнало активно строителство на социални жилища. Става дума за Видин, Дупница и Девня. Парите са договорени през август 2011 г. по ОП “Регионално развитите”. Реалната работа, обаче, е започнала едва през лятото на 2012 г.