Българският ветеринарен съюз (БВС) организира национален протест в четвъртък под надслов “Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарно-медицинската дейност”.

Демонстрацията ще се проведе пред сградата на Агенция по храните, като основните искания са наказания за висши чиновници заради допускането на заразата от “син език” и създаване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба.

Д-р Мирослав Първанов от БВС заяви пред БНР, че днес е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години: “Не съм чул за друг такъв по света. Не знам какво още да направим”.

“Да бъдат отменени всички заповеди на началника и заместник-началника, свързани с изпълнението на държавната профилактична програма. Да се спрат всички репресивни мерки от страна на ръковосдството на агенцията – заплаха, принуда, натиск. Ветеринарно-медицинската служба трябва да премине на пряко подчинение на Министерпството на земеделието”, допълни исканията д-р Първанов.

Ветеринарите посочват, че броят на заразените от син език животни – 3-4 хиляди, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян.

“Но според нас в никакъв случай не са по-малко от 15-20 хиляди животни. Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, на които умират животните, които не са диагностицирани със заболяването”, каза още д-р Мирослав Първанов.

По думите му в момента се разпространява и заболяване от типа на туберколозата. Дълго време чиновниците от агенцията по храните са укривали информацията и месо от заразени животни има на пазара.