Задължителното гласуване да бъде въведено от следващата година. Това е искането на председателя на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов, според когото въпросът със задължителния вот вече е обсъждан и е приет при преговорните процеси с ГЕРБ и с Реформаторския блок.

По отношение на недоволството на определени гилдии срещу назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии, Симеонов посочи, че до момента не е чул нито един сериозен аргумент за исканата оставка на Бинев.

В събота се проведе Вторият редовен конгрес на дебютно представената в Народното събрание партия, на който Валери Симеонов единодушно бе преизбран от всички делегати за неин лидер.

Искането за въвеждане на задължително гласуване от страна на Патриотичния фронт не може да се нарече ултимативно, тъй като то вече е обсъждано, посочи Симеонов, който е и съпредседател на коалицията: „Това е въпрос, който е поставен в програмата на Патриотичния фронт. Въпросът е обсъждан и приет на преговорните процеси с ГЕРБ и с колегите от Реформаторския блок. Ще ми се да стане още от догодина”.

Валери Симеонов бе лаконичен в коментара си относно недоволството срещу Слави Бинев: „Предпочитам да не коментирам тази гилдия. Мисля, че всеки проблем може да намери своето решение, стига да бъде търсено. В случая аз не виждам желание от страна на тези, които протестират, да търсят решение на проблема. Виждам дискриминационна позиция. Поканихме ги да разговарят, за да чуем поне един аргумент. До момента не съм чул нито един сериозен аргумент”.

От думите на Симеонов стана ясно още, че партията, която председателства, няма възражения срещу назначението на Фейзи Бекир за заместник-министър на финансите: „След като е кандидатура на ГЕРБ и е член на ГЕРБ, нямаме никакво възражение, тъй като ние по принцип приемаме назначения от различни етноси стига да не са членове на протурска или чужда партия”.

Председателят на НФСБ посочи още, че в началото на следващата седмица ще станат ясни предложенията за заместник-министър на отбраната и заместник областен управител на София, които от Патриотичния фронт се очаква да издигнат.

Каракачанов благодари на Валери Симеонов, че от 3 август е намерил подход към колегите от ВМРО и имат прекрасни взаимоотношения и механизми, по които отработват общите позиции. Той отбеляза, че Симеонов е изнесъл немалка част от преговорите с ГЕРБ и Реформаторския блок. Искам да му благодаря, че се държа твърдо, мъжки и показа, че в политиката отстояваш принципите, за които си влязъл, добави Каракачанов. Опитваме се да покажем, че в България има политици, за които властта не е самоцел, отбеляза той.

По думите му ПГ на Патриотичния фронт е една от най-подготвените, групата, която е с най-ясни и принципни позиции. Именно заради Патриотичния фронт не мина вдигането на данъка върху лихвите, остана същият какъвто беше, отбеляза Каракачанов.