Без изненади проектобюджетът за догодина мина на първо четене в парламента с подкрепата на четирите управляващи партии и критиките на опозиционните политически сили. Самите ГЕРБ коментираха, че бюджетът не е съвършен, но обясниха, че това са възможностите, а Реформаторите направо казаха, че правят компромис, гласувайки “лош бюджет”.

Бюджет ‘2015 бе одобрен с гласовете на 130 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а 82 депутати от “БСП лява България”, ДПС, “Български демократичен център” и “Атака” бяха “против”. Липсваха “въздържал се”. След гласуването вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика
Томислав Дончев заяви, че това не е съвършеният бюджет, но е “възможният бюджет”, каквато теза изказа по време на дебата и Менда Стоянова, председател на бюджетната парламентарната комисия.

Финансовият министър Владислав Горанов очерта като основни приоритети в държавния бюджет за догодина провеждането на политика, гарантираща финансова стабилност, постепенна финансова консолидация, слаб икономически ръст, по-висока събираемост на приходите в хазната и стриктен контрол върху разходите.

Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет, заяви Горанов, представяйки проектозакона за държавния бюджет за догодина в пленарна зала за гласуване на първо четене.

Дончев: Горанов може да е строг, но не е злодей

По повод упреците на опозицията, че правителството залага икономически растеж от само 0.8 на сто през 2015 г. Дончев коментира: “Няколко пъти беше споменато с ракурс на укор какъв нисък растеж е предвидил (Владислав Горанов). Растежът е такъв, какъвто позволява икономиката. Горанов може да е строг, но не е злодей”.

“По повод това колко e оптимистичен – имам право да напомня кое е по-опасно – да пристигнеш по-рано или да получиш инфаркт. Когато коментираме държавите-членки и растежа на ЕК най-нисък е този в Хърватска – 0.2%, средният за ЕС е 0.5%”, допълни Дончев.

“Това не е съвършен бюджет по много причини, не само защото несъвършени са всички човешки дела”, философски добави вицепремиерът.

“Последният лош бюджет”, който Радан Кънев гласува

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че това е последният лош бюджет, който допуска да бъде гласуван.

“Гласуваме лош бюджет, който не дава голяма възможност нито за икономии, нито за растеж. Но ние плащаме три милиарда лева за безстопанствеността на ДАНС, БНБ, НАП, които допуснаха или насърчиха грабежа на ‎КТБ‬. И ние правим плах опит да излезем от двугодишна политическа криза, която блокира всяка възможност за законодателни реформи“, написа Кънев на страницата си във Фейсбук, след като изложи сходна теза в пленарната зала.

Той направи уточнението, че следващата година няма да се допусне такъв бюджет.

“Днес ще подкрепим този бюджет, но той е последният подобен, който България може да си позволи. Още януари трябва да направим план за законодателно реформиране на институциите, администрацията, като предвидим и необходимите средства за тези реформи“, каза Кънев.

ДПС: Бюджет на липсата на реформи

“Ние от ДПС слагаме на този бюджет етикета – бюджет на липсата на реформа”, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев след гласуването на бюджет 2015. Според него бюджетът е “копи-пейст” на отречения бюджет от 2014 година. “Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Освен да е ленив, по никакъв начин не показва, че мнозинството има визия. Питам РБ къде са реформите? Коя реформа, която са заявили е обезпечена с финансов ресурс? Това са реформи на магия”, заяви Йордан Цонев, продължавайки отправените още в пленарна зала критики срещу бюджета от опозиционните партии БСП и ДПС.

С бюджет 2015 г. задълбочаваме бедността, безработицата и доходите падат, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя разкритикува правителството за това, че залага ръст от 0.8 на сто за икономиката при положение, че прогнозата на МВФ е за растеж от 1.4 %, ЕЦБ – 1.5 %, а служебното правителство – 2.4%.

БСП: Липсват усилия за привличане на капитали и ръст на приходите

Нинова се възмути, че в проектобюджета не е предвиден ръст на чуждите инвестициите, което тя разтълкува като липса на всякакви усилия за привличаме чужди капитали, игнорирайки факта, че реално през последните години вложенията на чужди фирми у нас стремглаво спадат. Тя разкритикува и това, че правителството не залага ръст на приходите в бюджета, което според нея е отказ да се противодейства на контрабандата.
Чухме много гръмки оценки, че е много социален бюджет, но размерът на месечните помощи за деца е замразен, за близнаци – замразени, месечна добавка за деца с увреждания – замразени, еднократна помощ при бременност и раждане – замразена, за майки-студентки – замразени, ваучери за храна за работници – замразени, обезщетение за дете 1 до 2 години – замразени, помощ за първокласници – замразени, посочи Нинова.

Пица в кутия с двойно дъно

Алиосман Имамов от ДПС пък сравни бюджета с тези на финансовия министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който стана популярен с нагледното сравняване на първия си изработен бюджет с постна пица. Кутията за пицата, която ни се предлага днес, има двойно дъно, каза Имамов.

Според него в бюджет 2015 г. почти всички прогнози са направени при един твърде песимистичен сценарий.

Текущата година се определя като година на политическата нестабилност, която би трябвало да потиска икономическата активност у нас. Логично е да се очаква, че макроикономическите показатели ще са най-лоши в сравнение със следващите години, което не е така, поясни Имамов. Той запита защо 2014 г., която била нестабилна е генерирала почти два пъти повече икономически растеж, спрямо предвидения растеж за 2015 г., който е 0.8 %.

Динамит с четири фитила

Бюджетът е динамит с 4 фитила, заяви пък Ферихан Ахмедова от ДПС.

Румен Гечев от БСП пък се “стресна” от заложените показатели за икономически растеж за 2015 г. от 0.8 %.

Ще санираме панелки, ще озеленяваме, кои големи проекти ще осъществяваме, от саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж, възмути се Гечев. Според него в най-новата история на България няма такъв колосален дълг от 8.1 млрд. лв., какъвто се залага в бюджета за догодина.

Още преди дискусията обаче Владислав Горанов посочи, че от сумата 8.1 млрд. лв. държавен дълг само 2 млрд. лв. е новото задлъжняване на страната ни, тъй като останалите средства са за рефинансиране на стори борчове.

АБВ: Консервативен бюджет с резерви

През 2015 г. всички оперативни програми от периода 2007-2013 г. навлизат в своята финална фаза и се очакват интензивни плащания по всички програми.

“Бюджетът е изработен доста консервативно, но според нас в него има резерви”, коментира на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин преди старта на гласуването. “Голяма част от резервите са свързани с изключително ниската прогноза за растеж през следващата година – 0,8%. Това означава намаляване на растежа спрямо тази година”, каза той. “Втората застраховка е свързана с почти нулевата инфлация – 0.2%. Мерките, които взема държавата за стимулиране на търсенето са изключително важни именно, за да се преборим с дефлацията”, каза Kалфин.

“По отношение на политическото споразумение, което сме подписали, се казва, че ще бъде въведен данък във финансовите операции. Настояваме за подготовка и изчисление, за да може да се приложи този данък от следващата година”, обясни вицепремиерът. Той допълни, че АБВ са против плоския данък.