Със сигурност България ще загуби между 78 и 83 млн. евро от еврофондовете за изтичащия в края на 2014 г. програмен период, предназначени за българските селски райони, а други 150 млн. евро, предназначени за екологични проекти, и 38 млн. евро за регионално развитие са под огромен риск. Това стана ясно от отчета на икономическия екип на служебния кабинет на Георги Близнашки в четвъртък, когато бе подписано коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на новото правителство, което ще се подкрепя и от АБВ и Патриотичния фронт.

Въпреки очертаващата се загуба на около 260 млн. евро, това е значително по-малко от възможността страната ни да не може да се възползва от 347 млн. евро от забатачената над година при управлението на кабинета “Пламен Орешарски” Програма за развитие на селските райони, от 500 млн. евро от Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС), по която миналия ноември Брюксел замрази всички плащания заради нарушения при обществените поръчки за избор на изпълнителите на проекти, и 150 млн. евро от Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР), също блокирани от ЕК заради нередности.

Земеделският министър Васил Грудев обясни на пресконференцията, че “няма как да избягаме от загуба на средства, тъй като Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) година и няколко месеца на практика бе спрял дейност”. “Сега сигурност загубата ще е 78-83 млн. евро . Имаше необработени 3 хил. договора и хиляди анекси към договори, а в сила беше и нов регламент, според който трябваше да преразгледаме всички договори и това забавя изпълнението на проектите и на заявките за плащане”, обясни Грудев.

По думите му спасени обаче ще бъдат 1.7 млрд. лв., които са платени за проекти по селската програма и на фермерите като директни евросубсидии, но с пари от държавния бюджет, които ЕК не иска да ни възстанови заради това, че тези плащания не са проверени и потвърдени от одитиращ орган. Такъв ДФЗ не можа да избере в три поредни обществени поръчки, които “се пускат по един и същи начин и се спъват в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд повече от година и половина”, по думите на земеделския министър.

Заради потенциална загуба на тази пари земеделското министерство откри четвърта процедура за избор на такъв сертифициращ орган, но чрез оферти от поканени кандидати, заради форсмажорните обстоятелства. Поканени са били одиторите KPMG, “Делойт”, “Ърнест и Янг” и “ПрайсУотърхаусКупър”. От тях обаче само първите три са подали оферти, които предстои да бъдат отворени след решение на КЗК, което се очаква да бъде оповестено в понеделник, с което се отхвърля жалбата на непоканен в процедурата участник.

Вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева посочи, че при служебния кабинет заплахата от загуба на евросредства по регионалната и екологичната оперативна програма е силно редуцирана.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова допълни, че при заварени спрени плащания по ОПОС от страна на Брюксел и дължими над 1 млрд. лв. към строители и изпълнители на финансирани по програмата проекти, вече на  фирмите са платени над 450 млн. лв. от държавния бюджет, а до Европейската комисия вече е изпратено искане за възстановяване на 700 млн. лв., които се очаква да тръгнат до 15 ноември и да бъдат преведени на българския бюджет до края на годината, което ще повлияе положително и на дефицита в хазната.  Според Захариева така при потенциална загуба на 500 млн. евро за екопроекти при кабинета на Орешарски, вече рискът е сведен до 150 млн. евро, а застрашени 150 млн. евро за регионални поректи са редуцирани до 38 млн. евро.

Предизвикателствата с усвояването на парите за приключващия след по-малко от два месеца програмен период на еврофинансирането обаче остават огромни, тъй като само по Оперативна програма “Транспорт” до края на 2015 г., когато могат да продължат плащанията, трябва да бъдат изразходвани 1.4 млрд. лв. за големи инфраструктурни проекти, стана ясно от думите на транспортния министър Николина Ангелкова.

По думите й няма риск от загуба на средства по транспортната програма до края на 2014 г., спасени от загуба на средства са и редица железопътни проекти, след като те са били поети на “ръчен контрол” и вече има увеличение на работата по тях с 10 на сто. “Само по Стамболийски -Пловдив, който смятахме да прекратим, сега имаме тройно увеличение на темпа на работа и няма риск за проекта”, каза Ангелкова.

Сега високо рисков  проект остава израждане на жп линията Димитровград – Харманли, защото се наложи изместване на трасето, заради подпочвени води, открити в района, обясни министърът.

По лот 1 на магистрала “Марица” се работи с ускорени темпове, но трябва допълнителна мобилизация, за да се усвоят тези 1.4 млрд. лв. в рамките на една година, посочи Ангелкова, която ще е министър на туризма в новото правителство на Бойко Борисов.

Автомагистрала “Струма“ също бе сред рисковите проекти и се предприе процедура по прекратяване на договор с изпълнителя “Актор” с което се спасява ос 4 на оперативната програма “Транспорт”, каза още транспортният министър.

Тя отбеляза като особен успех на екипа си спечелването на битката с ЕК за връщането на автомагистрала “Хемус” за финансиране от следващия програмен период на еврофондовете, след като веднъж тя вече бе извадена от сегашния евробюджет и се планираше да се построи със заеми.  Засега имаме разбирането на ЕК, но индикативният проект на новата програма “Транспорт” нараства с 1.2 млрд. лв. и предстои да се уточнява как да се разпределя бюджетът, обясни Ангелкова.