БСП ще мисли за законови промени, които да намалят възможностите за политически чистки в държавната администрация. Така ще се ограничават и опитите за “грубо партизирано кадруване”, които може да прави всяка нова власт.

Поправките ще бъдат разработени от депутати от временната анкетна комисия за т.нар. калинки, чийто шеф е Таско Ерменков (КБ).

“Единият вариант е да бъде въведен механизъм за контрол над атестацията на държавните служители, защото има случаи, в които се пишат по-ниски оценки, за да бъдат уволнени конкретни хора”, обясни Ерменков пред “Труд“.

Според него обаче трябва да се помисли добре, за да не се стигне до друга крайна ситуация – некадърни кадри да бъдат запазени със закон.

Друг вариант бил да се мисли и за по-голям контрол от страна на инспекторатите към министерствата, както и на този към Министерския съвет.

“Това са само варианти, които предстои да бъдат обсъждани”, обясни Ерменков.

Ако такива законови поправки бъдат приети, кадрите на сегашните управляващи ще бъдат сменяни по-трудно от друга власт.

Депутатите най-вероятно ще пишат и мерки за ограничаване на възможностите за назначаване на хора без нужния опит и образование – или т.нар. калинки в държавната администрация.

Броят на подобни назначения по време на мандата на ГЕРБ ще бъде обобщен от анкетната комисия през следващата седмица.

Срокът за работа, който изтича в края на годината, най-вероятно ще бъде удължен с още два месеца, за да се мисли за мерки. Очаква се комисията само да представи информация, но не и да предлага чистки, твърди Ерменков.

Справка, която “Труд” поиска по Закона за достъп до обществена информация, показва, че по време на мандата на ГЕРБ с конкурс в министерствата са били привлечени 756 чиновници. Други 1799 обаче са били взети на работа, без да са се състезавали за поста.