Още днес ще изпратим официална покана до лидерите на парламентарно представените партии за предсрочни избори, за задачите на Народното събрание, ролята на служебния кабинет и българския еврокомисар, обяви във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията. Поканата ще е за петък, в сградата на Народното събрание.

Консултациите трябваше да се проведат във вторник, но до вечерта в понеделник нито един от останалите лидери на парламентарни партии не беше получил покана от Станишев.

Неяснотата за консултациите, чието провеждане беше договорено на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента преди седмица, продължи целия ден в понеделник, като вечерта стана ясно, че на следващия ден няма да има лидерска среща.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да участва в каквито и да било консултации и политически сили, след като БСП не спази консенсуса от съвета при президента да не се приемат важни законопроекти в парламента. Изявлението на Борисов бе в отговор на отхвърлянето на президентското вето върху Закона за МВР, прието с гласовете на БСП и ДПС.

Във вторник Борисов потвърди, че няма да се включва в никакви консултации, защото “първо трябва да спечелим изборите”. А е работа на партиите във властта да кажат кога ще са изборите и “ние ще се съгласим”.

“Никой не ни гарантира, че ще спечелим, важно е и с какво мнозинство, както и Реформаторският блок, АБВ, ББЦ колко хора ще вкарат”, поясни той и добави, че ако на предсрочните избори ГЕРБ са втора, трета политическа сила, “ще си подвие опашката и ще си стои в опозиция”.

“Аз съм съгласен с всяка дата, по други теми няма за какво да се консултираме”, заяви още бившият премиер. “Защо останалите парламентарни сили “брутално нарушиха всички споразумения”, попита той. “Не водя консултации с никого сега, ще водя консултации, ако се появи патова ситуация след предсрочните избори, т. е. на ГЕРБ да не достига мнозинство за самостоятелно управление”.

Борисов отхвърли възможността в рамките на този парламент да има каквото и да било друго правителство.