Прекъснатите заради липса на кворум дебати по новия Закон за МВР (ЗМВР) в сряда предизвикаха скандал между депутата от БСП Кирил Добрев и колегата му от ГЕРБ Красимир Ципов.

Социалистът се разгневи, че опозицията саботирала спешното приемане на закона на второ четене, за което настоя преди празниците лидера на БСП Сергей Станишев след ултиматум от най-големия полицейски синдикат, че може да организира протест на униформени.

“Станете ясно и кажете: “Ние саботираме този закон, ние саботираме работата на Народното събрание. 50 000 души чакат този закон, а десет помияри, които са от вашите хора, го саботират”, разкрещя се Добрев от трибуната.

Ципов пък отвърна, че управляващите ще унищожат силовото ведомство, приемайки поредните промени в ЗМВР за последните години. Според него години ще са нужни на следващото правителство да поправи поразиите на сегашното мнозинство.

Добрев използва правото си на отговор: “Любимият човек на всеки пътен полицаи, на всеки униформен полицаи, е Цветан Цветанов. Но в кавички”.

“Вие шофьорска книжка имате ли? Спирал ли ви е пътен патрул? Говорите ли си с униформените в системата? 50 000 човека очакват този закон, защото за 4 години вие съсипахте системата”, обърна се той към Ципов.

В крайна сметка от опозицията поискаха поименна проверка на кворума, при която се оказа, че такъв липсва. Така бе провален и редовният блицконтрол в сряда.

Въпросните промени в Закона за МВР бяха подготвени от настоящото правителство, като вътрешният министър Цветлин Йовчев нееднократно се похвали, че текстовете са плод на сътрудничеството със синдикалните организации в министерството. По думите на заместника му Васил Маринов пък проектопромените в ЗМВР обхващат 99% от идеите на различните ведомствени профсъюзи. Те бяха приети на първо четене в парламента на 27 февруари т.г.

Новият ЗМВР предвижда главният секретар на министерството да се назначава не с указ на президента, както беше досега, а с решение на Министерския съвет. Това на практика означава, че професионалното ръководство на силовото ведомство ще е независимо от изпълнителната власт само на хартия.

Измененията в ЗМВР, предлагани от правителството, предвиждат още възстановяването на структурата на МВР с няколко големи дирекции – “Пожарна”, “Охранителна полиция” и “Криминална полиция”. По време на управлението на ГЕРБ последните две структури бяха обединени в едно.

Освен това управляващите планират баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да получат част от правомощията на преминаващата в новата агенция за подслушване към МС Специализирана дирекция “Оперативно-технически операции” (СДОТО). Става въпрос за откриването, идентифицирането и неутрализирането с технически средства и специализирани кучета на взривни устройства и вещества, както и извършването на физико-химично изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи.

Планира се също обединение между дирекциите “Международни проекти”, “Международно сътрудничество” и “Международно-оперативно сътрудничество” – службата, която се се занимава с Европол, Интерпол и информационната система на Шенген. Според мотивите на вносителите със законопроекта се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството, по-ефективно управление на човешките ресурси, отстраняване на несъвършенствата на действащия закон.