Народните представители от БСП и ДПС най-вероятно ще саботират заседанието по вота на недоверие, койтоГЕРБ планира да внесе в петък срещу кабинета “Орешарски” за провал на енергийната му политика. Това казаха пред Mediapool депутати от управляващата коалиция, според които няма как да се избегне насрочване на извънредно заседание на Народното събрание, но то може да се избегне с “тактическа маневра”.

Както става ясно, управляващите ще приложат процедурен трик, сътворен от ГЕРБ и остро критикуван от самите тях като “злоупотреба с право”, “самоцелен тарикатлък” и пр. През септември м.г. ГЕРБ провалиха първото заседание по първия вот на недоверие, внесен от самите тях, като го бойкотираха и то пропадна поради липса на кворум.

“Вече имаме един прецедент – помните, че ГЕРБ сами пропуснаха един вот на недоверие, тъй като не се събра кворум от самите тях. Нали са най-голямата партия и победител на изборите – нека съберат кворум и да разгледат вота на недоверие”, заяви пред Mediapool народен представител от социалистическата партия.

Ако ГЕРБ изпълнят обещанието си и внесат вота на недоверие на 16 май, ръководството на НС е длъжно да насрочи заседание в седемдневен срок – тоест, най-късно идния петък, два дни преди евроизборите на 25 май.

Въпреки намисления процедурен трик, БСП явно са разтревожени около цялата история с вота на недоверие и скандалите в енергетиката, особено на фона на критиките от страна на ЕС и авторитетни западни медии за “Южен поток”, политически мотивирана разправа с ЕРП-тата и пр. Поради тази причина социалистите истерично се вкопчиха в изтекъл имейл от името на издателя на “Икономедия” Иво Прокопиев до редакторите на изданията от групата, в който се анализира ситуацията около ЕРП-тата и се прогнозира, че управляващите ще се опитат да използват отнемането на лицензите им като популистки предизборен ход.

След Сергей Станишев и Драгомир Стойнев, по темата се изказа и заместник-председателят на парламента от БСП Мая Манолова, която свика журналисти пред “Позитано” 20, за да каже, че ГЕРБ очевидно ще изпълни намерението си да внесе вот на недоверие, защото “такива са опорните точки на Иво Прокопиев.

“Вот по време на кампания е като любов по време на холера, защото това не е дебат, а скандал”, допълни тя.

По думите й вотът на недоверие за политиката на правителството в сферата на енергетиката очевидно ще бъде внесен тази седмица и председателят на парламента ще изпълни изискванията на парламентарния правилник да насрочи заседание за обсъждането му.

Тя обаче е скептична дали депутатите ще загърбят предизборните си ангажименти, “за да участват в една евтина предизборна агитация, да се включат и те в сценария на Прокопиев”.

“Досега нямаше такава точка от дневния ред на парламента, но след като Прокопиев обяви какво трябва да се случи в държавата и в сценария му се включиха медии, политици, икономически групировки, еврокомисари е възможно това да се случи”, каза Мая Манолова.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви относно енергийния вот на недоверие, че “единствено статистиката ще говори”.

“Този вот именно за тази политика, която свали ГЕРБ от власт, те ще внасят вот на недоверие. Аз съм готов и ги чакам”, каза пред журналисти Стойнев след двучасова среща с бизнеса, организирана в София от Градския съвет на БСП.