След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, бивш общински съветник, заловен с кокаин и освободен при неясни обстоятелства и след председател на бюджетна комисия към Столична община, с неясни връзки с кокаинова афера е редно да се запитаме – това политици ли са или престъпници.

Отговорът ще бъде даден от съда, но едно е ясно – докато такива хора заемат важни постове, политическият ни живот никога няма да заприлича на европейски. Това заяви от името на ПГ на „Коалиция за България” председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, предаде БГНЕС. Причина за декларацията на левицата стана кокаиновата афера, в която бе замесен общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

„Обръщам се към Бойко Борисов и го призовавам да се запознае със справката на МВР във връзка със случая и сам да прецени дали тя или думите на самия Алексиев са по-достоверни”, заяви Мерджанов във връзка с твърденията на Борисов, че е провел разговор с Алексиев, като е бил уверен, че общинският съветник няма нищо общо с акцията „Париж-Дакар”.

Мерджанов бе категоричен, че по време на изслушването на вътрешния министър Цветлин Йовчев във вътрешната комисия е станало ясно, че спекулации по темата, както твърдят от ГЕРБ, не е имало. Засега стенограмата от заседанието представлява класифицирана информация, но трябва да станат ясни две неща, посочи Мерджанов.

На първо място, зад всяко действие на МВР стоят много сериозни данни и информация, като част от тях са предоставени от други страни членки на Европейския съюз. Второ – голяма част от информацията е била известна още през 2012 г., когато е проведена операцията „Кокаинови крале”, за която вътрешният министър Цветлин Йовчев е съобщил, че има връзка с акцията „Париж-Дакар”.

Според „Коалиция за България” спокойно може да се зададе въпросът имало ли е политически чадър и защо подобни на днешните действия не са предприети още през 2012 г.

В отговор на Мерджанов от ГЕРБ също се възползваха от правото си на декларация от името на парламентарна група. На трибуната се качи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, според когото управляващите хвърлят клевети без нито една държавна институция да е потвърдила връзка на Орлин Алексиев със задържания във Франция кокаин. Ако такава връзка има, на Алексиев са щели да бъдат повдигнати обвинения, посочи Цветанов.

Бившият шеф на МВР върна лентата към 2008 г. и обвини тогавашният силов министър Михаил Миков, че заради изтичане на информация от българските власти пропада международна акция, инициирана от италианските антимафиоти. Акцията е осъществена едва през 2012 г., когато италианците, според Цветанов, разбират, че ситуацията у нас вече е променена. Тази акцията получава името „Кокаинови крале” и днес по нея вече има първите присъди, припомни Цветанов.

„Днешните обвинения означават едно – липса на всякакви аргументи за предстоящите избори”, каза той, като обвини управляващите, че целят да отвлекат вниманието и да продължат „да се движат по опорните точки”. „Извинете се, че намесвате хора, които нямат никакви повдигнати обвинения и злоупотребявате с позицията си на председател на вътрешната комисия”, поиска Цветан Цветанов.

Двете декларации доведоха до искане на „Атака” да бъде извикан вътрешният министър Цветлин Йовчев, който да обясни на закрито заседание пред всички народни представители какво се случва около кокаиновата афера, в която е замесено името на Орлин Алексиев. Такова заседание е възможно, отвърна Михаил Миков и обеща, че по-късно днес ще се свърже с Йовчев, за да задвижи въпроса.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще даде разяснение пред депутатите за акцията „Кокаинови крале”. Това се очаква да се случи на закрито заседание в парламента след края на днешното извънредно заседание. По искане на „Атака” вицепремиерът трябва да даде повече подробности около българо-френската акция, при която бяха заловени 1,4 тона кокаин.