Плановете на БСП за продължаване на управлението и отлагане на предсрочните избори за догодина включват договорка за коалиционно споразумение с ДПС. Това казаха източници от левицата пред Mediapool. Досега лидерът на БСП Сергей Станишев страстно защитаваше тезата, че коалиционно споразумение не е нужно и няма да има, защото хората не харесвали “договорки тип 3-5-8”, каквото бе разпределението на властта в тройната коалиция.

Днес обаче ситуацията е различна – анализът показва, че нашите избиратели възприемат правителството “Орешарски” като управление на ДПС, твърдят социалисти, като се позовават на реалния анализ за изборната загуба на БСП. Тази част от изводите бяха спестени на пресконференцията във вторник след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, за да не се нагнетява допълнително напрежение в отношенията с ДПС. Тогава обаче зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов обяви друго решение – че БСП ще иска по-отчетлива лява политика и ще заеме по-активно своята роля на мандатоносител.

След като няколко пъти казаха, че избирателите им не усещат, че БСП е на власт, сега партията възнамерява да си очертае ясно изразени “сфери на влияние”.

“За такива са посочени социалната политика и икономиката, затова ще искаме именно там да разпишем ясни стъпки, което на практика си е коалиционно споразумение – с ясни срокове, ако трябва дори партийни квоти”, заявиха пред Mediapool представители на БСП.

Те обаче направиха важно уточнение: “Коалиционно споразумение ще бъде нужно, ако ще се мъчим още да управляваме по-дълго. От него няма смисъл, ако тази есен ще подаваме оставка”.

Първоначалните планове на БСП бяха правителството “Орешарски” да изкара до местните избори през есента на 2015 г., които да се съчетаят с предсрочни парламентарни. Съкрушителната изборна загуба на БСП, обаче, прави тази цел почти непосилна заради засилването на обществените очаквания за нови избори, трудната работа на парламента и нарасналите претенции на ДПС.

Ако правителството ще се задържи само до есента, е нужен нещо като екшън план, за да му се гарантира спокойствие през лятото, казаха социалисти. “Няма как да има избори през юли или август, когато хората са или на полето, или по морето”, смятат още от БСП.

Те обаче са обезпокоени от поведението на ДПС, чийто лидер Лютви Местан се възползва от слабата позиция на социалистите и ступора, в който изпаднаха след евроизборите, за да им спусне своя дневен ред – за предсрочни избори през есента или в края на годината, след ремонт на кабинета. Това той направи миналата сряда, преди да е разговарял с лидера на БСП Сергей Станишев.

Неприятните за БСП “изненади” продължиха, след като тази сряда Местан огласи кандидатурата на Станислав Анастасов за екоминистър на мястото на Искра Михайлова. Лидерът на ДПС вече е разговарял за това с премиера Орешарски, въпреки че консултациите между БСП и ДПС за цялостните промени в правителството не са приключили и нищо не е официално съобщено.

При тоталната липса на яснота какво точно искат да правят социалистите, Лютви Местан анонсира, че в четвъртък ще даде специална пресконференция.

“Повечето от въпросите за бъдещите отношения с коалиционния партньор БСП, как ДПС вижда изхода от ситуацията и какви промени се налагат в кабинета” ще бъдат представени на разговор с медиите “за контролирания, плавен преход към стабилизиране политическия процес”, каза той. На тази пресконференция ще дешифрираме този израз, защото от вчера насам чувам оценки, че позицията ни не е била съвсем ясна, допълни Местан.

Попитан защо ще даде пресконференция преди отчета на кабинета за едногодишното му управление, лидерът на ДПС отговори, че не търси никакви символики, а е случайно стечение на обстоятелствата.

Едно е сигурно, че ДПС, въпреки и днешните твърдения за преяждане с власт, няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции, побърза да увери Местан. Според него и сегашните позиции далеч не давали основание за изрази като “преяждане с власт”. “Струва ми се, че и вие ще се съгласите с това, предполагам вече правите своите анализи, ако нещо куца – къде точно”, каза той пред репортери.

По думите му, въпросът с дълбочината на промените в кабинета са по-скоро следствие от идеята за хоризонта, който стои пред този кабинет. Попитан дали хоризонтът е 4-годишен, той се обърна към журналистите, че прибързват, и по този въпрос ще говори в четвъртък. “Ще ви изненадам с минимум толкова ясни и конкретни отговори, които да са ясни на всички – и на коалиционни партньори, и на вас, и на международните наблюдатели”, обеща лидерът на ДПС.