БСП ще се опита да върне пушенето на закрито за Нова година. През декември парламентът ще обсъжда и гласува промени в Закона за здравето, които предвиждат отпадане на тоталната забрана за цигарен дим в заведенията. Идеята е в ресторантите и кафенетата да бъдат обособени зали за пушачи и зали за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв.м сами да решат дали да се пуши или не.

„Веднага след като приемем закона за държавния бюджет, ще включим поправката за пушенето в дневния ред на парламента. Нагласата ни е да либерализираме режима от Нова година”, обясни пред в. „Труд” депутатът от „Коалиция за България” Спас Панчев, който е един от вносителите на промените.

Връщането на пушенето на закрито обаче няма да мине лесно в пленарната зала, понеже се очаква депутатите да гласуват шарено. Очаква се да бъдат обсъждани два проектозакона – на левицата и на „Атака”.

Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по законовите поправки, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.

Единствената партия, която е обявила официална позиция по въпроса, е ГЕРБ. Бившите управляващи няма да подкрепят либерализирането на режима. Макар че социалистите са вносители на поправките, не всички в левицата искат забраната да отпадне. Вероятно е в БСП да се стигне до политическо решение по въпроса, тъй като либерализирането на тютюневия режим е едно от предизборните обещания на лидера Сергей Станишев.

По-голямата част от депутатите от „Атака” също са за отпадане на забраната за пушене на закрито. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест.