Увеличение в пъти на заплатите на общинските съветници и възможност да се заплаща участието им в комисии и в заседания на местните парламенти – такива промени в Закона за местното самоуправление са внесли депутати от БСП, пише “Труд“.

Повечето от тях са бивши общинари в София – Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Петър Курумбашев, а сред имената е и това на бившата кметица на Смолян Дора Янкова.

Идеята е основната заплата на общинарите да е равна на минималната работна заплата, а с добавките за комисии и заседания тя да стигне до 70% от месечното възнаграждение на председателя на Общинския съвет.

Той, от своя страна, не може да взема повече от 90 на сто от заплатата на кмета на съответната община. Размерът на добавките за участие в заседания и комисии ще се решава от всяка община.

Възнагражденията на градоначалниците се определят с постановление на Министерския съвет в зависимост от броя на жителите на общината.

“Промените са съгласувани със сдружението на председателите на общински съвети”, обясни депутатът Георги Свиленски, който също е сред вносителите. Измененията са съгласувани с ръководството на ПГ на левицата.

До промяната се стига, след като в средата на 2012 г. депутатите от ГЕРБ орязаха рязко заплатите на редовите общински съветници в цялата страна – те въведоха заплащането им да не е над 30% от средната заплата на администрацията в съответното кметство.

Мотивът бе, че общинарите имат професии и не се издържат от заплатата.

Така дори в София съветническата заплата падна на около 200 лв. – т.е. доста под прага на минималната работна заплата. След промените тя може да скочи до пет пъти – максимум до 1171 лв. и 80 стотинки – заплатата на кметицата Фандъкова е 1860 лв., а на шефа на общинския съвет – 1432,20 лв.

Заради промените на ГЕРБ дори общинари от партията в София протестираха пред съпартийците си – депутати в предишния мандат, когато те бяха на власт.

Социалистите обясняват промените и с това, че е логично заплатите на съветниците да са обвързани с тази на председателя на местния парламент, а не с тези в администрацията.