Българската стопанска камара (БСК) призова в сряда правителството да не се занимава с преразпределение на активите на “Корпоративна търговска банка” (КТБ), а да даде шанс на акционерите в банката и кредиторите й да изработят оздравителен план за спасяване на банката, чийто лиценз БНБ се готви да отнеме, да прехвърли “добрите й активи” в дъщерната й “Креди Агрикол”, която пък да бъде одържавена.

Позицията на една от най-големите бизнес организации у нас съвпада с обявената от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който миналия петък се оплака от чужбина, че представители на Оманския държавен фонд, който държи 30 на сто от банката, на три пъти са искали среща с властите у нас, но им била “показвана вратата”.

Банкови специалисти по време на дискусия, посветена на кризата в КТБ, също заявиха, че най-доброто решение за банката и клиентите й тя да се оздрави, вместо да се затваря.

Спoред финансиста Владимир Каролев първото, което е трябвало да се направи, е да бъдат попитани акционерите в КТБ дали ще участват в рекапитализацията на банката. В случай, че акционерите откажат участие, най-добре да се върви по сегашния закон, а не да се пише нов, смята той.

По думите му второто възможно действие да се предложи на вложителите със суми над гарантираните 100 000 евро да станат акционери. Това е най-оптимистичният вариант и според проф. Христина Вучева. Тя коментира, че банковият надзор трябва да излезе с ясни позиции за оздравяване на КТБ.

Каролев коментира още, че при създалата се ситуация най-логичното нещо, което може да предприемат акционерите в КТБ, е да съдят държавата за предприетите действия срещу банката, каквито неофициални информации се появиха относно намерение на Оманскиия държавен фонд да си търси правата за КТБ по съдебен път.

От БСК разпространиха съобщение, в което се посочва, че не са “изненадани от факта, че дни наред политиците не предложиха и не обсъдиха нито едно смислено и работещо предложение за ликвидация на причините и за справяне с последствията от кризата с “Корпоративна търговска банка”.

“Без да подминаваме причините, довели до днешното състояние на тревога в нашето общество, категорично заявяваме, че няма да приемем никакво решение по отношение на КТБ, което е взето в условията на пълна мъгла и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката. Липсата на достоверна информация за състоянието на КТБ не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите”, заявява организацията.

Камарата призовава всички органи на държавата да гарантира, че цялата информация за състоянието на КТБ ще бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок. Друго искане е Фондът за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) ще се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него.

БСК предлага да се направят законови поправки, които да позволят на всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро (колкото е стойността на гарантираните влогове). Така банките ще могат да открият депозит на името на съответния клиент и ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от ФГВБ.

Кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени тези банки и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане, предлага още камарата. Този оздравителен план, според нея, трябва да е задължителен за всички кредитори и той да не ангажира публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ.

“УС на БСК, без да подценява интелектуалните възможности на българските политици, воден единствено от разбирането си, че свободните граждани са в правото си да се погрижат сами за защитата на своите интереси, апелира към всички държавни органи да не си позволяват да изземват права на суверена и да решават съдбата на КТБ вместо заинтересованите кредитори на банката”, заключава БСК.