“Новият председател на Върховния касационен съд ще бъде опора за съдебната власт в България в течение на години, изключително важно е който и да бъде избран, да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество”.

Това се казва в писмо на главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей до девет български неправителствени организации.

“Най-добрият начин да се постигне този положителен резултат, е да се проведе избор след честно, основано на качествата състезание, отворено за всички кандидати”, се казва в писмото на Дей.

Гражданските организации повдигнаха въпроса за необходимостта от спешни промени в процедурните правила, чрез които ще бъде направен този избор. Причината е, че по същите правила бе извършен изборът на главния прокурор Сотир Цацаров и той изобилстваше от скандали и съмнения. ВСС постанови, че ще гласува с електронната си система, вместо с бюлетини, което доведе до там, че първа на гласуване без подложена кандидатурата на Цацаров. Той от раз спечели необходимите му гласове.

Впоследствие членовете на ВСС дори не гласуваха за двамата му конкуренти Борислав Сарафов и Галина Тонева, което и досега хвърля сянка на съмнение върху тази процедура. Ако гласуването бе проведено с бюлетини, всеки от тримата номинирани щеше да знае каква подкрепа има за себе си.

Неправителствените организации изпратиха писмото си още до президента, ВСС и правосъдния министър. Отговор обаче са получили само от Европейската комисия.

Катрин Дей уверява българските неправителствени организации, че изборът на шеф на ВКС ще бъде ключов за следващия доклад на Брюксел.

“България трябва да превърне в установена практика назначенията на високи постове да бъдат основани на реална конкуренция между кандидатите в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност. Това е решаващо за спечелването на общественото доверие към съдебната система. В доклада изборът на председател на ВКС през 2014 г. е изрично споменат като пример на такова важно назначение”, се казва в писмото на г-жа Дей.

Очаква се следващият мониторингов доклад на Брюксел да бъде приет и публикуван в края на тази година или в началото на 2015 година.