Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че банковата криза все още не е свършила. Същото време повтори, че е „направил абсолютно всичко”, за да се преодолее кризата. „Тя въобще не е свършила. Все пак има вложители в две банки, които чакат да дойде 21 юли”, коментира Борисов.

По думите му БСП се държи сякаш не са довели до всичко това. “Нека да не забравят, че Станишев ме моли в петък да разговарям с Иван Искров /гуверньорът на БНБ/, да пратя своите експерти там”, наблегна Борисов и увери, че той е направил абсолютно всичко.

За заема от 5-6 млрд. лв. от Международния валутен фонд, с който Борисов предложи да спасява банковата система миналата седмица, днес обяви, че е за „краен случай”. И не отговори кой му е предложил идеята. „Само от МВФ, ако си спомняте, съм казвал, че това е в краен случай. Четири години ви плаших с Международния валутен фонд. Докато бяхме ние ви казвах, че затова трябва да затягаме колана и сами да си правим реформите, защото ще дойде МВФ”, заяви още пред журналисти Борисов.

Борисов коментира и предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, касаещи стабилността на банките, допълва БГНЕС. „Две седмици се говори за банки и тогава нямаше никакъв проблем. Може би да дадат списък за кои банки може и за кои не може”, обясни той.

Борисов призна, че поел съм ангажимент на консултациите при президента да подкрепим предложенията, ако те са разумни и гарантират, че в бъдеще няма да се получава подобно нещо.

„Сега като ги слушам БСП, все едно криза е нямало и нищо не се е случило, а за какво бяха тези извънредни консултации и срещи. Нали знаете – мине ли един ден, те се осеферват. Те са като тази ламя с многото глави – падат, стават, падат, не може да разбереш какво казват”, в типичен стил анализира Бойко Борисов поведението на „Коалиция за България”.

„Нищо не зависи вече от БСП. Малко ще гледат от страни. Вече сме се разбрали за една дата за избори. Кога ще е оставката – това е божа работа”, коментира още лидерът на ГЕРБ преди началото на заседанието на парламента. Народното събрание днес започна своята работа благодарение на депутатите от ГЕРБ, които нарушиха своята традиция да не се регистрират и заедно с депутатите от БСП и ДПС осигуриха кворум.

Борисов нарече „безотговорно, смешно, жалко и подло” поведението на „Атака”, които обявиха, че повече няма да влизат в зала и кворумът зависи от ГЕРБ. „Тези хора дойдоха, направиха кворума да си гласуват БСП и ДПС Сметна палата, Закон за МВР, всички важни неща, а сега били правени тайни срещи, които се знае, че са в парламента”, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му участва в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали представители председателите на отделните парламентарни групи по време на председателски съвет. „Този парламент няма да работи, вече сме в хипотеза на избори, трябва само да направят дневен ред”, добави той. Борисов допълни, че визира закони, които касаят ратификации от Брюксел, а има и предложения от БНБ и мораториум върху Закона за МВР, за който вчера в централата на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги дадоха брифинг.