“Аз спасих страната от банковата криза”, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник в Стара Загора, докато председателят на водещата партия в управлението БСП Сергей Станишев обясняваше в София, че последните 24 часа показали, че “държава има” и “играем важна и конструктивна роля за гарантиране на стабилността”.

“Спасителите” се заявиха като такива ден след като БНБ съобщи, напрежението около банките, възникнало миналия петък, е овладяно. В неделя лидерите на основните партии бяха при президента Росен Плевнелиев, който обяви след срещата, че всички институции стават гаранти на сигурността и безпроблемната работа на банките в България и че банкова криза няма.

“Аз спасих банковата криза с всичките си експерти”, заяви във вторник бившият премиер Борисов. Той уточни, че успокояването на напрежението в системата е постигнато и благодарение на усилията на експертите на партията, които са работили с БНБ.

Не е ясно кои точно свои експерти визира Борисов. На срещата при президента той бе придружаван от бившия си депутат Владислав Горанов, отскоро шеф на Общинска банка и бивш зам.-финансов министър, известен като протеже на Делян Пеевски. Мнозина се изненадаха, че решаващите консултации при президента Борисов не е дошъл с депутата Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната комисия в предишния парламент.

Както се твърди, че ГЕРБ (в лицето на Борисов и експертите му) заедно с ДПС (в лицето на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев) и шефа на БНБ Иван Искров, са настоявали да се обяви банкова ваканция. Идеята им е била категорично отхвърлена от Асоциацията на банките и другите политически сили, както и от президента, тъй като е преценена като крайно опасна и потенциалният ефект би бил допълнително раздухване на паниката сред обществото.

Борисов призова банкерите, главния прокурор и всички да кажат как се борил

Борисов настоя във вторник, че ако е вярно, че “е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал (банковата криза), да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките.

Срещу него има подаден сигнал от бившия военен министър Николай Цонев за раздухване на паника по отношение на банковата стабилност.

“Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже, как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже, дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си”, каза още Бойко Борисов.

Борисов “уредил” и разрешението на ЕК за държавна помощ

Неговите заслуги обаче не свършват дотук. Ако се съди по думите му, решението на Европейската комисия да разреши на българските власти да отпуснат държавна помощ от 3.3 млрд. лв. за стабилизиране на банките, също е благодарение на него.

“В Европейската комисия – от президента Барозу до канцлера Меркел – съм ги помолил да ни подкрепят в необходимостта да си удържим стабилна банковата система. Тези 3.3 милиарда лева не са подарък. Те не идват от Брюксел, те ни разрешават да си увеличим дълга с толкова.
Дали в пика на кризата са теглени държавни пари от банките – това трябва да разследват компетентните органи”, заяви Борисов.

В последните дни на миналата седмица, когато започна паниката около ПИБ, лидерът на ГЕРБ разпалено обясняваше, че банките са пред фалит, че това, което било “бедствие, сега се е превърнало в катастрофа”, че “една година им казвах, че ще ги фалират”. Борисов каза още, че за стабилизиране на банковата система трябвада се вземе заем от 5-6 милиарда лева от Международния валутен фонд (МВФ), с които “да се подпрат бордът и банките”, но най-спешната задача според него беше премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов да си подадат оставките. И за да е сигурно, че е спасител, той неколкократно призова управляващите досега партии да изрекат “ние се провалихме”.

Четири години плаших българите с реформите и МВФ

По време на посещението си в Стара Загора Борисов увери, че за никакви коалиции не е говорил. “Никой с мен в Европа не обсъжда каквото и да било, освен тревогите си, защото когато виждат как рейтингите на държавата падат, как една по една системите забуксуват и спират с усвояване на еврофондовете, това притеснява всички. Повтарям, ние за 4 години в най-тежката финансова криза в света за всички времена запазихме България като най-стабилната държава в Европа. Четири години аз плаших българите, че реформите, които правим и стягането на колана е задължително, за да не дойде МВФ”, заяви Борисов, без да уточнява какви точно реформи е правил. По време на неговото управление не се започна или направи сериозна реформа в нито един сектор.

“Идването на фонда е в крайна ситуация, той не винаги дава пари. Идват експерти на международната банка и подпомагат правителствата, както в Германия, Ирландия и други държави да си направят реформите, за да не се случва това, което се случва сега с българската енергетика, здравеопазване и пенсионна система. Като съм призовавал МВФ, то е било, защото за една година коалиционното управление съсипа всичко. Няма една сфера, в която да кажат, че е направено нещо добро”, продължи Борисов с критиките към сегашната власт и замазването на приказките си за МВФ от миналата седмица.

В заключение той заяви: “Ние сега тепърва трябва да започваме всичко отначало”.

Станишев: Имаше опит за политически сценарий

В не толкова бравурен тон лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция, че не е в Страсбург, където се провежда първото заседание на Европейския парламент, защото кризата в банковата система е по-важна за БСП.
“Както и през предишните дни, така и сега внимателно следим ситуацията и играем важна и конструктивна роля за гарантиране стабилността на държавата и това е по-важно в момента”, обясни той отсъствието си от ЕП.
В последните дни имаше опит за политически сценарий, който желаеше да се възползва от внасяната несигурност в обществото и в банковата система за политически цели, коментира Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. Имаше много спекулации и много говорене, което беше вредно, посочи Станишев.

Държава има, въпреки непремереното говорене на политически лидери 

Събитията през последните 24 часа доказаха, че държава има. За нас беше най-важно да се
гарантира спокойствието на хората, на техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки непремереното говорене на политически лидери, което създаде голямо напрежение, коментира той. Неслучайно БСП беше изключително въздържана по тези въпроси, които бяха основание за тревога за много граждани, заради медийни спекулации и
истерии, които се появяваха, добави Станишев.

Той не спомена по никакъв начин телевизионно изявление на депутата от БСП Антон Кутев от 26 юни: “Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам”. Тези думи на Кутев дадоха повод на близко до ПИБ сдружение да подаде срещу него сигнал в прокуратурата и ДАНС “за престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната”.