България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод “Южен поток” само ако той спазва всички нормативни актове на Европейския съюз, заяви опозиционният лидер Бойко Борисов в интервю за Ройтерс.

Борисов каза, че ако той състави следващото правителство след предсрочните избори, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, която е обект на санкции, наложени от САЩ или ЕС във връзка с украинския конфликт. Българското коалиционно правителство, начело със социалистите, което се очаква да се оттегли от власт до няколко седмици, силно подкрепя проекта за изграждане на газопровода, но с неохота спря изграждането му заради заплахата от санкции от Брюксел, който се притеснява, че проектът не в съгласие със законодателството на ЕС.

Борисов коментира, че ако бъде избран, ще продължи работата по българския участък от “Южен поток”. Той обаче допълни, че ще се вслуша много по-внимателно в Брюксел, отколкото сегашното правителство.

“Конкретните стъпки и действия зависят от много “ако”-та: ако спечелим изборите, ако съставим правителство. Принципът обаче е ясен: заедно с Еврокомисията и в съответствия с нормите на ЕС – строим. Не бъдат ли изпълнени тези правила – не строим”, заяви 55-годишният Борисов.

ЕК прекрати преговорите по съгласуването на проекта “Южен поток” със законодателството на ЕС, след като Русия анексира украинския Кримски полуостров по-рано тази година, припомни Ройтерс.

Лидерът на дясноцентристката партия ГЕРБ обеща да анулира търга, спечелен от консорциум, начело с руската компания “Стройтрансгаз”, за построяване на българския участък. Собственикът на тази фирма е в списъка със санкции на Запада, наложен след анексията.

По време на премиерския си мандат (в периода 2009-2013 г.) Борисов отказа предложение за построяване на петролопровод и нова атомна електроцентрала – и двата проекта подкрепяни от Русия. През 2012 г. той договори 20-процентно намаление на цените на газа, внасян от Русия, припомни Ройтерс.

“За тези години работата ми с президента Путин, който по това време бе премиер, показа, че когато кажеш добре аргументирано “не”, нямаш проблем”, каза той. “Нашият
непоколебим ангажимент към евроатлантическа ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия”, каза той.

Енергийната зависимост на България от Русия може да бъде намалена, ако консорциум, включващ френската компания Тотал (Total), австрийската О Ем Ви (OMV) и испанската Репсол (Repsol), успее да извлече газ от българските води в Черно море,
каза Борисов.

България избра петролния гигант Тотал да извърши проучвателни дейности в дълбоководно газово находище през 2012, за да диверсифицира доставките си, когато Борисов бе още на власт, и посочи, че компаниите могат да започнат да добиват газ още от 2016 или 2017 г.