Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира на разширено заседание новоизбраните депутати от партията, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.

На срещата ще бъдат обсъдени политическите консултации между ГЕРБ и останалите 7 партии, които преминаха 4-процентната бариера.

През миналата седмица ГЕРБ се срещна с БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, Атака и АБВ. Очаква се да се обсъди с партийните членове и евентуалното продължаване на разговорите с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Предварителните планове на ГЕРБ бяха вторият тур от кастинга за коалиционни партньори да се проведе с лидерите на отбраните партии и коалиции.

Срещата ще се проведе в зала 6 на НДК от 12.00 часа, а след края на партийното съвещание се очаква Борисов да представи и пред медиите политическите си планове за съставяне на правителство.

В изминалите дни стана ясно, че с БСП няма как на този етап да се получи политическа подкрепа за съставяне на правителство. ДПС пък заявиха желание да подкрепят правителство на малцинството, но от ГЕРБ не срещнаха съгласие в тази идея. От ГЕРБ настояват за коалиционно правителство с ясно разписани правила, политически норми и отговорности, както и политическо участие във властта.

Разговорите при Реформаторския блок продължиха около седем часа, но без особен резултат, въпреки голямото сходство в програмите на техните партии и коалиции. Така и не се стигна до ясен отговор на основните въпроси, а именно – ще признае ли Реформаторският блок правото на ГЕРБ като партия-победител да излъчи кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание, в лицето на Бойко Борисов и Цецка Цачева.

Известно съгласие се постигна с Патриотичния фронт.

С ББЦ разговорите приключиха много бързо, тъй като те, според ГЕРБ, не са представили ясна политическа позиция, а по-скоро лични мнения, а в рамките на вчерашния ден преговорите с „Атака” изобщо не започнаха, тъй като националистите искаха разговорите да се излъчват на живо с присъствие на камери и микрофони. Но от ГЕРБ решиха, че няма да направят компромис за националистите, а ще водят разговорите във формата, воден досега.

На всички разговори в рамките на тези седем дни се води стенографски протокол, който следващата седмица ще бъде и общодостъпен за медиите.