Има един победител на тези избори и това е ГЕРБ. Колкото и да не ми е приятно, трябва да поздравя и Бареков. ДПС също са в отлична форма, както и ние, коментира резултатите от евровота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че трябва да се благодари на “българския народ и на Господ” за този резултат.

“Ние не само победихме Станишев. Ние победихме и лидера на ПЕС. Псевдопремиерът и преспредседателят на Народното събрание веднага да подадат оставка и да се махат от местата веднага, които са заели несправедливо”, допълни той.

Борисов така и не коментира резултата на Реформаторския блок, който членува в Европейската народна партия заедно с ГЕРБ. Той призова още тази вечер премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка, за да спре разделението в страната и тя да се управлява според волята на народа.

“Вотът на недоверие беше днес. “Атака” нямат право дори да участват във вота на недоверие (за провал на политиката на правителството в енергийния сектор, който предстои в парламента – бел.ред.), защото хората не ги искат. Сега Орешарски има ли морал? Аз не знам Мишо Миков как ще се качи на трибуната, с какво право бе, г-н Миков. Върни ми кафеварката! Това е срамота. Има ли срам? Честитя на Станишев, че отиде в Брюксел. Той се спаси… Стига (избирателите) да не са използвали преференцията и да са го изместили от първото място. (Станишев) Да е жив и здрав дълги години да е председател на БСП”, продължи Борисов и се прекръсти.

Лидерът на ГЕРБ не пожела да отговори директно на въпроса дали партията му ще търси сближаване с ДПС и “България без цензура”.

“Като партия победител ние ще чакаме други да потърсят сближаване с нас. Не може партия победител на два последователни избори да е извън властта. 11% са гласували за Бареков, то не зависи от мен”, коментира Борисов.

Той допълни, че ГЕРБ няма план “Б”, освен оставката на правителството. В отговор на въпрос дали се радва, освен за Станишев и за Делян Пеевски, че е станал евродепутат, Борисов каза: “Радвам се и за двамата. Честитя им”. Той обясни, че сега в ГЕРБ няма да правят сумирания коя партия с коя би могла да е. Той използва любимите си футболни аналогии и обясни, че всеки отбор сам участва в Шампионската лига.

“Няма такива сумирания. Ако всички са срещу ГЕРБ, аз ви гарантирам, че ГЕРБ ще има повече от всички останали взети заедно”, каза Борисов.

След като честити на ДПС и Делян Пеевски, лидерът на ГЕРБ отправи и послание към партията на Лютви Местан: “Не бих препоръчал на ДПС да стои с БСП, защото ще ги завлече в канала, както преди четири години. Сега позволете да се оттеглим. Забраних им уискито (в ГЕРБ), за да не се напият и да ги снимате пияни. Защото им се пие на хората от работа”, каза Борисов.