Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да осъди лидера на “Атака” Волен Сидеров за четири клевети, изречени от него в интервю за столичен вестник, стана ясно от решението на Софийския градски съд по делото.

Присъдата е произнесена на първа инстанция от Софийския градски съд. Ако тя бъде потвърдена, Сидеров ще трябва да плати обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 180 000 лева и 13 000 лева разноски по делото.

Общият иск на Борисов e за 200 000 лева – по 50 000 лв. за всяко от четирите твърдения на Сидеров, изречени в интервю на националиста пред вестник “Монитор” на 7 юни 2013 година. Интервюто е излязло със заглавие “Цветанов е едно от най-зловещите лица на Прехода”.

Сидеров ще трябва да плати 50 000 лева, защото е казал, че Борисов е “покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки”. Съдът е присъдил още 50 000 лева заради твърденията на лидера на “Атака”, че Борисов “е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик”.

Сумата от 40 000 лева е присъдена за твърдението, че Борисов “е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда”. Последното клеветническо твърдение е, че в резултат на всички тези престъпни дейности Борисов “е получил “поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява”.

Софийският градски съд се е мотивирал, че да се приписват публично грозни престъпления, е опит за дискредитиране и за унищожаване на авторитета на Бойко Борисов, който е лидер на партия, за която са гласували 1 милиона души. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Българският съд рядко присъжда подобни огромни суми по дела за клевета. В случая искът на Борисов е уважен почти напълно, защото той е претендирал за 200 000 лева. Борисов обяви, че ще съди Волен Сидеров още в деня на излизането на интервюто. Ден преди това Сидеров бе цитиран от медиите да казва, че има информация как ГЕРБ са изнасяли пари в чужбина със самолети на “Авиоотряд 28”. Сидеров добави тогава, че милиардите на ГЕРБ са били изнасяни за Ливан, откъдето могат да се вкарат във всякакви офшорни сметки.