Диверсификацията на средствата на държавните предприятия е факт, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Тя се позова на данни, според които няма банка, която да държи повече от 22,67 на сто от парите на държавните дружества и предприятия. Към 31 март нетната експозиция в една-единствена банка е била 47,05 процента, а сега е 22,67 на сто, заяви тя, цитирана от БГНЕС.

“Целта е постигната, имаме разпределение на средствата на търговските дружества в широк спектър от български банки”, категорична е Бобева. “Възникнаха сериозни проблеми при изпълнението на целта, проблемите са свързани с това, че повечето търговски дружества са имали дългосрочни договори от над 6 месеца и развалянето на договорите е създало затруднения. Има и различия при тълкуването на прилагането на правилата, в някои случаи някои дружества са прилагали Закона за обществените поръчки паралелно. Въпреки тази нестандартна процедура, засегнатите банки останаха стабилни”, добави Бобева.

Тя напомни, че 234 държавни дружества и предприятия трябваше до 8 декември да предоставят информация дали са успели да изпълнят изискването да държат максимум 25 на сто от парите си в една банка. Поне месец или месец и половина ще отнеме всички тези дружества и предприятия да предоставят информация след изтичането на крайния срок, уточни вицепремиерът.