Организаторите на спорния референдум в две източноукраински области съобщиха, че около 90 на сто от участниците са се обявили за независимост, предаде Асошиейтед прес. Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

По-рано днес бе съобщено, че в Донецка област привържениците на независимостта са били 90 на сто. Проруските сепаратисти, които организираха допитванията, казаха, че окончателният статут на двете области ще бъде обсъждан по-късно и че не изключват възможността за отцепване от Украйна или анексиране от Русия.

Централните власти в Киев и Западът осъдиха референдумите като нарушение на местното и международното право и обвиниха Москва, че подклажда неподчинението с възможната цел да заграби още територии седмици след анексирането на Крим, посочва АП.

Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към референдумите за независимост по резултатите от тях, заяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. В интервю за руския вестник “Комерсант” Песков казва, че е трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на Путин, посочва БТА.

Над 7 милиона украинци в източната част на страната бяха призовани да изразят волята си.

В Донецка област предложеният за гласуване въпрос бе: “Подкрепяте ли Акта за самостоятелност на Донецката народна република”. ДНР бе провъзгласена миналия месец, припомня БГНЕС.

“Тези резултати означават само едно – хората искат мнението им да се зачита и да се спазват нормите на международното право. Ние настояваме за правото на самоопределение и ще се стремим към това”, добави Лягин.

Донецк е по-големият от двата източни региона, където сепаратистите проведоха референдум за самоуправление.

В Луганск избирателната активност също е била голяма – във вота са участвали 81% от населението.

Кореспонденти на западни медии обаче съобщават за хаос при гласуването. На много места не е имало изобщо избирателни списъци, а на други липсвали кабините за гласуване.

Появи се информация, че в Славянск мъже с камуфлажни униформи и маски на лицата гласували заедно с възрастни хора. Местни жители разказват, че всеки можел да даде гласа си, в която избирателна секция пожелае, дори и няколко пъти.

В Мариупол – град с население от около половин милион, имало само няколко отворени секции.

Украйна нарече референдума криминален фарс, организиран от Русия. Донецки сепаратистки лидер пък обяви, че след като окончателните резултати бъдат съобщени официално, всички украински военни в региона ще бъдат смятани за окупационна армия.