Близо 2,5 пъти се е увеличил процентът на купения вот по време на предсрочните парламентарни избори през октомври тази година, в сравнение с парламентарния вот през 2013 г. Това заяви изпълнителният директор на асоциация „ Прозрачност без граници” Калин Славов, по повод последното изследване на организацията.

По думите му около 9% от всички сигнали за нарушения, които са получили в изборния ден, са за купуване на гласове. По повод купуването на гласове, Славов коментира, че в някои изборни секции в страната, дадена партия е получила рекорден брой гласове, а на предходни избори се наблюдава същият брой гласове, но за друга политическа формация.

По думите на Калин Славов на изборите през октомври, в определени секции се осъществявал масов контролиран вот. „Вижда се как в цели секции, в които има резултати от почти от 100% за една партия, от избор на избор се сменят и се гласува за друга партия, която в дадения момент е успяла да надделее. В определени избори в тези секции има например нула гласували, на следващи избори вече процентът е почти 100”, обясни той.

Новата тенденция на предсрочния парламентарен вот са били купуването на гласове за преференции, обясни Минка Тонева от „Прозрачност без граници”.

„Такива бяха регистрирани в София, Перник, Монтана. Става дума за маркиране или на образци изборните книжа, или маркиране върху образеца на бюлетината. Което в едни случаи е на указателната табела вътре в тъмната стаичка, в други случаи е отвън пред изборната секция”, обясни тя. 

Тонева допълни още и за натиск от страна на работодатели, които принуждават служителите си да гласуват в определена посока или изобщо на де гласуват. „Получихме сигнал за фирма в Русе, която извънредно е обявила деня за работен, като по този начин възпрепятства служителите да гласуват”, заяви Тонева.

Според проучването констатирани са опити за контролиран вот и зад граница- Великобритания, Германия, Италия, САЩ.