“Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок. Смятам, че ще се стигне до съставяне на ново правителство, защото без това не можем да отидем към актуализация на бюджета”.

Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в специално интервю за Диана Найденова по Нова ТВ.

„Аз се надявам бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление. Двете основни опции. Едната е създаването на дясно-центристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт. Ако тази опция се окаже невъзможна, би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа”, каза Близнашки.

„Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция.

Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнения условия на своите потенциални партньори”, коментира служебният премиер.

„Никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой?” е проста задача, това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети”, каза още той.

„Нови предсрочни избори ще имат катастрофални последици за страната”,смята Близнашки.

„Ние създадохме прилични, спокойни условия. Положихме огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове. Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори”, твърди той.

„Нямаше в края на изборния ден струпване на малцинствени групи, които чакат брокерите да дойдат и да предложат по-висока цена”, коментира Близнашки и добави: „Всички участници в политическия процес по един или друг начин практикуват тези негативни подходи към избирателите, а заедно с това са склонни да протестират.

Много често тези ,които надават най-мощни викове се оказват забъркани в подобни практики”.

„Имаше пасивно поведение от не малка част от органите на реда и това се дължи на обстоятелство, че като служебно правителство работим със заварена администрацията”, заяви той.

„Пресилени са твърденията за невиждана политическа чистка в администрацията. Уволнили сме не повече от 100-150 души. Това бяха крайни случаи, които не търпяха отлагане. Имаше много случаи на корупция”, твърди служебният премиер.

Запитан защо не са сменени половината директори на областни дирекции на МВР, които са кадри на ДПС и които са обвинявани за търговци на гласове, служебният премиер отговори:

„Нямаме законовата възможност. Едно служебно правителство не може да направи твърде много промени”.

„Протестите не са моето амплоа, аз излязох на улицата, за да дадем отпор на олигархията, която се опитваше да налага своя диктат във всички сфери на обществения живот, включително и в политическата сфера и положението стана нетърпимо”, каза още Близнашки.

„Именно тягостната обстановка, която наследихме след една година протести доведе до там, че една не малка част от българските граждани не отидоха да гласуват. Големият проблем е в самите политически партии. Трябва да мислим как да насърчим партиите да търсят вътрешни преобразувания, вътрешно обновление”, коментира той.

Метин Казак отива в Катар, за да опровергае твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията. Той е интелигентен, подготвен човек и смятам, че този човек ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик.

Аз ценя и брат му, Четин Казак, това са добри граждани на нашата страна”, сподели премиерът.

„Това, което мен ме изненадва е защо протестиращите вложители в КТБ не настояват за връщането на Цветан Василев в страната.

Те са се доверили на него. Последната отговорност е негова. Той трябва да се върне и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се”, смята Близнашки.

„Цветан Василев не може да не бъде арестуван, защото срещу него има повдигнати тежки обвинения, но ние сме цивилизована страна.

Върху него няма да бъде упражнено неправомерно насилие. Смъртното наказание е отменено у нас. Най-добре е той да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснение пред българската общественост”, каза още той.

Близнашки обясни, че след като напусне Министерски съвет ще се върне към академичните си занимания.