Битовата престъпност е намаляла с девет процента през 2014 г., каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред журналисти, след като присъства на награждаването „Полицай на годината”.

Лазаров заяви, че министерството може да се похвали с резултатите си през изминалата година. Той обаче добави, че могат да се постигнат и по-добри резултати, особено с последното преструктуриране, предложено от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, и с връщането на полицията към вътрешността на страната. Главният секретар добави, че все още около 600 служители от областните дирекции на МВР и около 400 служители на „Гранична полиция” са командировани от вътрешността на страната по границата с Турция.

Лазаров заяви, че през миналата и по-миналата година има разбити около пет престъпни групи, „фабрики за убийства”, някои от които вече са стигнали до съдебна фаза. По думите му това е показателен пример за противодействие, както и за реално наказателно преследване. Много добри резултати имало и в борбата срещу международния наркотрафик, като количествата задържани наркотици у нас са се увеличили в пъти, коментира главният секретар на МВР.

По отношение на изчезването на бившия директор на ДАНС Петко Сертов Лазаров заяви, че към настоящия момент няма нова информация. Той добави, че в момента МВР разчита на партньорите си.