Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа в четвъртък с понижение в длъжност бившия шеф на прокурорския инспекторат от времето на Борис Велчев Малена Филипова. През следващата година и половина тя ще трябва да се премести от Върховната касационна прокуратура в Софийската апелативна.

Малена Филипова бе първата мишена на новия главен прокурор Сотир Цацаров след встъпването му в длъжност. В началото на 2013 година той разпореди пълна проверка на работата на инспекторите, а през април същата година внесе и предложение за уволнението й заради откритите нарушения. В крайна сметка до уволнение не се стигна, но Цацаров изнесе публично множество смущаващи факти за работата на проверяващите прокурори под ръководството на Филипова.

По нейно време без правно основание прокурорският инспекторат, който трябва да проверява само прокурори, е проверявал 11 съдии. В други 14 случая проверки срещу магистрати са били изпращани на ГДБОП и ДАНС, за което инспекторатът също няма правомощия, обясни Цацаров.

Особено фрапиращ бе случаят, в който инспекторатът е бил иззел досъдебно производство за извършено убийство, по което е предстояло внасяне на обвинителен акт. Актът е задържан близо една година в инспектората, без да е ясно основанието за това.

Прокурори са били проверявани с години за нарушения. Цацаров разказа и за случай, в който прокурор е проверяван за корупция близо три години, без да са извършени действия.

Според изнесени от него данни в структурата, ръководена от Филипова между 2006 и 2013 г., са били установени множество нарушения, сред които неспазване на принципа за случайно разпределение на преписките, неоснователно възлагане на действия по проверки на ГДБОП и ДАНС, както проверяване на въпроси, нямащи общо с дейността на магистрати. Отделно стана ясно, че Филипова е държала в своята каса някои от преписките срещу магистрати.

В началото на миналата година името на висшия прокурор бе въвлечено в друг скандал от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Той обяви, че тя покровителствала бившия агроминистър Мирослав Найденов, с когото били близки, защото лекувал кучето й. Впоследствие Найденов и Филипова дружно отрекоха подобно нещо. Последствия за прокурор Сарафов нямаше.