Софийският апелативен съд отложи делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за 16 октомври.

Магистратите отхвърлиха искането на защитата на Златанов по делото за скандалното тефтерче да свидетелстват президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова.

Съдът назначи графологична експертиза на личните тефтерчета с инициали на Златанов.  

На 3 април Софийският градски съд призна Филип Златанов за виновен и го осъди на три години и половина затвор за престъпление по служба. Според обвинението Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Съдът го призна за виновен по обвинението, свързано с Росен Плевнелиев – сигналът, който Златанов не е предоставил за публикуване и така за настоящия президент е настъпила облага, като не е станало обществено достояние, че се води преписка. Преписката срещу настоящия президент е прекратена. По част от обвиненията Златанов беше оправдан, например за част от обвинението свързано с Димана Ранкова като това, че не е качил на сайта решението за нея.

Днес защитата на бившия председател на Комисията за конфликт на интерес поиска от Софийския апелативен съд да призове като свидетели президента Росен Плевнелиев, бившия премиер Бойко Борисов, както и Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Един от мотивите на адвокатите на Златанов бе, че никъде в материалите по делото не е обоснован какъвто и да е мотив за престъпленията, които се сочи, че е извършил. Затова и защитата поиска от САС събиране на допълнителни доказателства.

Аргументът на съда да не бъдат разпитвани тези свидетели бе, че никъде официално – нито в обвинителния акт, нито в присъдата на Софийския градски съд, няма обвързване на инициали с имената, поискани от защитата на Златанов.  

И след заседанието на съда обаче нито адвокатите, нито Филип Златанов поискаха да кажат пред журналистите кой стои зад инициалите в тефтерчетата. Така и не отговориха на въпроса кой е И. Ф., Ц. Ц., Б. Б.

„Крайно време е да се спре да се спекулира с този процес и да се придават политически оттенъци, посочи Златанов.

Той каза, че в публичното пространство се тиражират спекулации и че въпросните тефтерчета са единствено и само негови записки.