Парламентарно представените партии, които участваха на срещата при президента Росен Плевнелиев, заявиха, че не са постигнали съгласие помежду си и на практика сегашното банково законодателство няма да бъде променяно. Така остава в сила гарантирането на влогове до 100 000 евро.

В консултациите при държавния глава участваха представители на всички парламентарни групи с изключение на “Атака”. От БСП присъстваха председателят на ПГ на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов и Румен Гечев, от ДПС – председателят на партията Лютви Местан и Йордан Цонев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На разговорите на “Дондуков”2 бяха и управителят на БНБ Иван Искров, подуправителят Калин Христов, финансовият министър Петър Чобанов, премиерът Пламен Орешарски и председателят на парламента Михаил Миков. Главният прокурор Сотир Цацаров също участва.

И ГЕРБ, и БСП заявиха пред журналисти, че на практика представителите на политическите партии, които участваха на днешната среща при президента, не са постигнали помежду си съгласие, което означава, че няма да бъдат променяни текстовете, които имат отношение към гарантирането на влогове до 100 000 евро.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отново заяви, че неговата партия иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров, както и на целия управителен съвет. Той повтори, че настояват за независим одит от европейските институции.

Новината, която съобщи Борисов, е, че Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са изявили съгласие за актуализацията на бюджета на Здравната каса, но все още не са ясни параметрите за това с колко милиона точно ще бъде актуализиран.

“Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, съгласиха се да актуализират бюджета, тавана на дълга и НЗОК. Остава да кажат с колко, как, и затова с г-жа Цачева се разбрахме при дневния ред в НС да чакаме тази дата. С колко и как ще се внесат промени, това ще се решава в парламента”, добави Борисов след консултациите при президента.

Председателят на ПГ на “Коалиция за България” Атанас Мерджанов заяви, че ще искат от БНБ да предостави анализ за Корпоративна търговска банка и цялостен финансов анализ за състоянието на банковата система в България.

Готови сме да разглеждаме и определени законодателни инициативи, само ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ, допълни Мерджанов.

„Готови сме да продължим разговорите в тази насока, допълнително усилия да проявим с експертите ни, за да не възпрепятстваме развитието на бизнеса. Очевидно е, че 21 юли няма да е достатъчен срок, за да се изготви този анализ (бел. ред. – анализът за КТБ)”, добави Мерджанов.