“Честно да ви кажа, като гледам цялата ситуация в парламента, единствената нормална партия, която се държи нормално, като изключим нейното ръководство, е БСП”, заяви лидерът на “България без цензура” Николай Бареков в сряда.

 

“БСП е най-нормалната и демократична партия. Там проблемът е Станишев и Моника (съпругата на лидера на БСП) естествено, която му дърпа конците. БСП да се реформира, имат протегната ръка от мен”, каза Бареков и посъветва: “Станишев трябва да си ходи, да си отиват Янаки Стоилов и старите муцуни, а младите хора да поемат партията”. Бареков уточни, че в левицата има млади и кадърни хора като Страхил Ангелов, като Георги Кадиев, Боби Цветков, Сашо Симов.

 

“Те все ще добутат 40-50 в следващия парламент и ако е такова положението, аз ще предложа на хората в партията БСП да идва при нас и с нея да правя експертно правителство и да управляваме”, очерта плана си Бареков, който определи сближаването с БСП като “най-нормалната опция”.

 

“Аз им протягам ръка”, обяви лидерът на ББЦ, докато лидерът на ДПС Лютви Местан, сегашния коалиционен партньор на социалистите, ги постави пред свършен факт, обявявайки курс към предсрочни парламентарни избори през есента или най-късно до края на годината.

 

Бареков планира ББЦ, която получи около 10% на сегашните евроизбори, да утрои резултата на парламентарните, което по неговите сметки ще им гарантира поне 70-80 депутата.

 

Трябва да отидем на предсрочни парламентарни избори. Трябва да се излъчи служебно правителство от партиите, които са спечелили европейските избори, повтори Бареков по време на брифинг в парламента половин час преди да започнат дебатите по вота на недоверие срещу кабинета “Орешарски”. Преди два дни той “насрочи” предсрочните избори за 26 октомври.

Ако ББЦ спечели, аз съм готов като министър-председател да съставя правителство и да управлявам, декларира Бареков и добави, че ако не му стигнат гласовете, ще търси коалиционни партньори, след което припозна за такива БСП.

ГЕРБ е не последна, а абсурдна и несъществуваща опция за коалиция, изтъкна той.

Ако аз направя коалиция с ГЕРБ, това означава да се разпадне моята партия. Нито ме е търсил Борисов, нито аз него. Няма да се видя аз с него – и да ме търси, и да не ме търси, закани се той.

 

Бареков разясни сегашната ситуация, използвайки предизборния клип на социалистите, но слагайки себе си на мястото на Станишев като съперник на Борисов: В момента имате двама боксьори – свръхтежка категория, които са седнали на първия ред – г-н Борисов, по-възрастен и по-бавно подвижен, и един, който също е свръхтежка категория и е на годините на Виталий Кличко – това съм аз. Ние стоим и чакаме и гледаме как Станишев и Местан се боцкат с перца на ринга. Да слизат от ринга, да изляза аз там с Борисов да си премерим силите на изборите – да видим кой е по-силен – новият Бареков или старият Борисов и тогава да мерим резултатите.

Въпреки явното нежелание на управляващите да слязат от ринга, лидерът на ББЦ изрази увереност, че това ще стане: Аз отивам в Брюксел, ще има разговори, ще има натиск и отвън. В момента ние сме страшно добре приети и харесвани в Европа, завърши Бареков, без да конкретизира от кого точно са харесвани.