Предсрочни избори през октомври прогнозира лидерът на „България без цензура” Николай Бареков на пресконференцията на партията след края на изборния ден. По думите му четирите партии победители в евровота – ГЕРБ, БСП, ДПС и „България без цензура”, трябва да седнат на една маса и да съставят служебен кабинет.

Бареков заяви още, че за момента ще заеме мястото си на евродепутат.

По думите му е наложителен спешен план за излизане от кризата, а като най-подходящ евентуален служебен премиер той посочи вицепрезидентът Маргарита Попова.
„Искаме четирите партии, които показахме, че ни има на тези избори, да седнем – тук се обръщам и към Росен Плевнелиев, защото парламентът вече не може да бъде място на дебат, там ни няма, пък зад нас стоят няколко стотин хиляди човека – искаме да седнем, да направим план за излизане от кризата, за предсрочни парламентарни избори, за служебно правителство, което да бъде определено от нашите четири партии, както и министър-председателя в консенсус, да бъде подкрепено от президентската институция и да отиваме на избори. Народът няма да се успокои, ако нещата стоят по този начин”, каза Бареков.

Лидерът на ББЦ посочи и, че резултатите от евровота са превърнали много хора в политически трупове. „Нова зима в управление Орешарски-Местан-Станишев е авантюра за България. Провалът на господин Станишев е категоричен, заслужен и безалтернативен. Разбира се, Местан винаги би могъл да танцува на трупа на своя политически партньор”, каза той.

Според Бареков партията му е доказала, че вече е непреодолим политически фактор. „Оказва се, че като смятаме по областните градове нашата партия е успяла да заеме второ място след ГЕРБ. Имаме голямо присъствие в градовете на България. Също така имаме доста добро присъствие и в София. Ние сме взели голям процент от бившите избиратели на госпожа Кунева – 18 на сто от нашите избиратели идват от Кунева. Също така при нас идват 12 на сто от избирателите на ГЕРБ, които са се разпределили по други партии”, каза Бареков.

От България без цензура поздравиха ГЕРБ за успеха, но подчертаха, че той се дължи на неуспеха на правителството на Пламен Орешарски.