Лидерът на  “България без цензура” Николай Бареков отправи поредни атаки срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че е проект на службите у нас. Това става на фона на все по-разрастващата се криза в “България без цензура” с вътрешнопратийни скандали и оттеглянета на съюзника на Бареков ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов реши да се присъедини към Партиотичния фронт, сформиран от НФСО. В същото време по последни социологически данни ГЕРБ е предпочитаната партия с над 10 процента пред БСП.

Този път Бареков обяви пред Нова телевизия в неделя, че имал оригинални документи, които разкривали, че председателят на ГЕРБ е принадлежал към Държавна сигурност и проектът “Бойко Борисов“ бил подготвян 30 години от службите. Документите Бареков щял да представи пред медии следващата седмица и да ги предаде на главния прокурор Сотир Цацаров.

Разкритията са фундаментални и доказват престъпления, вършени от Борисов в съучастие с ключови фигури от българския преход, включително и от ДПС, заяви в типичния си от времето на тв водещ стил Бареков.

В отговор Бойко Бориков определи твърденията му като “клеветнически”. Той призова Цацаров  във връзка с обосновани съмнения за подготовката на умишлено фалшифицирани компромати с цел публично дискредитиране, да бъде извършена проверка и в тази посока, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ е изпратил писмо до главния прокурор, в което настоява, във връзка с петте дела за клевети и обиди, които води срещу Николай Бареков, незабавно и в съответствие със законовите си правомощия, Цацаров да провери всички направени в неделя твърдения от Николай Бареков. Борисов настоява също така проверката на твърденията на Бареков да обхване и архивите на МВР, Националната разузнавателна служба и бившите архиви на Държавна сигурност.

Борисов приканва главния прокурор и да изпрати представител на прокуратурата, който да се включи по образуваните и насрочени пет дела от частен характер срещу Николай Бареков, с оглед на засягането на важни обществено-политически и икономически отношения.

По-късно от пресцентъра на ББЦ съобщиха, че Бареков ще поиска от Цацаров да се яви в удобно време за прокурора време след сряда, за да предаде на прокуратурата оригиналните документи и доказателства срещу Борисов“.

“Борисов“ е проект, готвен в продължение на 30 години, за да заема високи постове, които наистина по-късно получава. Той ме съди, че съм казал, че има участие в десетки убийства на ключови фигури в българския преход. Ще представя документи, които го доказват“, обяви от своя страна лидерът на ББЦ. Освен главният прокурор Сотир Цацаров, за тях ще бъдат сезирани Европарламента, както и ЕНП.

Бареков обяснява, че през 2002 г. в Националната разузнавателна служба (НРС) било получено писмо, в което се уведомява, че Борисов, като нелегален сътрудник на тази служба, отказва да работи с нея поради заемането на висш държавен пост – главен секретар на МВР.

“Когато са го потърсили водещите му офицери, той е заявил, че разговорът с него трябва да бъде воден на ниво – шеф на НРС и да се обърнат към президента Първанов и премиера Сакскобургготски. В сигнала се описва, че като главен секретар на МВР, Борисов замита в архивите на МВР следите от своето престъпно поведение в миналото и прочиства архивите на ДС от досиета на политически дейци. Първото досие, което е извадил от ДС, е било на Красимир Каракачанов. От тук задавам въпроса, какви са зависимостите между тези хора? Борисов е предупреден, че трябва да се върне на работа в НРС и да продължи да снася информация. Когато отказва, се стартира разработката “Мазника“, в която основни информатори за дейността на Борисов са най-близките му след това хора – Иван Драшков и Ботьо Ботев“, обяснява Бареков.

“Това, което ще направя тези дни с разкритията, ще разтърси политическата система из основи. Аз ще оцелея, въпреки всички атаки срещу мен и обещавам на 5 октомври рестарт на политическата система”, продължава избраният за евродепут Бареков.

Той съобщи още, че изпраща писмо до Протестна мрежа, които подадоха сигнал в прокуратурата за неговата обвързаност с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски,
с което ги кани на среща следващата седмица. На нея щял да им покаже оригинални документи от българските и чуждестранните служби, които изцяло разкриват същността на Борисов и връзката му с Доган. “Ако желаят най-после да разберат отговорите на въпросите кой и защо, да заповядат с мен при г-н Цацаров“, каза Бареков.

“Следващата седмица ви предлагам заедно да подадем сигнал до прокуратурата, с който да извадим наяве генезиса на проекта “Бойко Борисов”, неговата принадлежност към Държавна сигурност, участието му в заговори и собственоръчно извършване на убийства, както и връзката му с ключови фигури от ДПС начело с г-н Доган и истинските лица на политическата и икономическа мафия”, пише Бареков до Протестна мрежа.