Исканията на тютюнопроизводителите са справедливи, те искат достойно заплащане на техния труд. За съжаление Закона за тютюна и тютюневите изделия, който наследихме от предходното правителство, ни постави в ситуация, в която да се чудим как да помогнем на тези хора. Това заяви депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев пред „Фокус”.

„Тази либерализация в тютюнопроизводството, която въведоха ГЕРБ, никъде по света я няма. Това ни създаде трудности, но ние дълго време преглъщаме справедливите протести, но в края намерихме изход от ситуацията. Ние гарантираме на хората две много важни неща – няма да остане нито един неизкупен килограм тютюн и второ – цената на тютюна сумарно с помощта от националното доплащане ще бъде по-високо от миналогодишното, което със сигурност удовлетворява исканията на тютюнопроизводителите и протестите ще бъдат преустановени”, каза още Башев. „Никъде по света няма подобна либерализация в тютюнопроизводството, каквато въведоха ГЕРБ”, допълни той.

„Сега всичко е хаотично, няма функция на държавата и на кметове по населените места. Няма как да се преборим с тези картелни споразумения между фирмите изкупвачи, защото това е задължение на Комисията за защита на конкуренцията. Убедени сме, че има договорки между фирмите за пазарната цена, но ние няма как да се намесим, но ще намерим достоен начин от държавата да компенсираме тютюнопроизводителите”, посочи още Башев.