Само родители, навършили пълнолетие, да имат право на детски надбавки, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от “Атака“. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Според националистите в сегашния си вид законът създава предпоставки за злоупотреба със средствата от републиканския бюджет, защото се дава възможност на малолетни и недееспособни български граждани да раждат деца, които впоследствие също да се възползват от предвидените в закона социални плащания.

Maлолетната майка няма нито образователен ценз, нито законовото право да бъде наета на трудов или граждански договор, респективно няма приходи за отглеждането и осигуряването на образованието на детето си. Това води до реалната невъзможност детето й да се интегрира в обществото, посочват от “Атака”.

Всъщност българските граждани се сблъскват с абсурда да бъдат наблюдатели на раждането на деца от деца. Този порочен процес поставя цялото българско общество, трудещите се българи и българската икономика пред неправдата да отглеждат чрез данъците си група от индивиди, за които раждането се е превърнало в бизнес и средство за оцеляване, без да се полага труд, мотивират се националистите.

Липсата на възрастови ограничения за получаване на помощи по никакъв начин не оправдава направените плащания, не създава условия за интеграция на малцинствата, не подпомага получаването на образователен ценз, а дори напротив – втвърдява разделението и бедността в тези групи, смятат вносителите.

Записването на възрастов праг от 18 години за получаването на помощи при бременност и за отглеждане на деца ще елиминира или драстично ще намали детската раждаемост до 18-годишна възраст, поради липсата на икономически и финансов мотив за раждане преди тази възраст, посочват те.