Три дни след като Съюзът на съдиите в България (ССБ) и Висшият съдебен съвет (ВСС) реагираха в защита на съда от подновените атаки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, това направи и Асоциацията на прокурорите.

Двамата опозиционни политици твърдят, че Софийският градски съд (СГС) е изпълнил политическа поръчка, идваща от БСП, като е постановил четиригодишна ефективна присъда на Цветанов по делото му за отказаните от него СРС-та спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

По този повод съсловната организация на прокурорите изразява тревогата си “колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни (по повод постановени присъди) се променят оценките за работата му”.

Обвинителите очевидно иронизират резкия обрат в коментарите на Борисов и Цветанов за работата на съда. Двамата преминаха през “катарзис”, откакто са в опозиция и неведнъж изразиха убедеността си, че родната съдебна система е обективна.

Бившият вътрешен министър дори призна наскоро, че докато е наблюдавал работата на прокуратурата по неговите дела, разбрал, че е преминал допустимите граници, когато в миналото е коментирал остро магистрати за решения по конкретни казуси. След като бе осъден миналата седмица обаче, той отново обърна палачинката.

“Натискът е чисто политически и съм убеден в това. Разбира се, че политическите ни опоненти искат да ме ударят, на първо място – БСП. От информацията, която ми беше предоставена, мога да смятам, че имат сериозен лостови ресурс, за да го направят”, заяви Цветанов в петък.

“Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока”, се казва в декларацията на прокурорската асоциация.

Интересното в случая е, че тази организация не е огласявала нито веднъж подобна позиция, докато Цветанов бе силов вицепремиер, и почти всекидневно громеше неудобни магистрати чрез медиите. По време на мандата на ГЕРБ и ВСС беше далеч по-сдържан в призивите си към политиците, за разлика от настоящия случай, когато реагира мигновено.